ЕС планира фонд за отбрана на Украйна от 20 милиарда евро

Европейският съюз изготвя планове за фонд от 20 милиарда евро, който да бъде изразходван за четири години, за да помогне на Украйна да устои на инвазията на Русия, казаха официални лица, предаде АФП.


След министерска среща в Брюксел върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза, че съюзът ще „трансформира съществуващата подкрепа в дългосрочен ангажимент към сигурността и устойчивостта на Украйна".

„Предлагаме създаването на специален раздел за Европейския механизъм за мир, който да предоставя до пет милиарда евро годишно през следващите четири години за нуждите на отбраната на Украйна“, добави той.

„Това все още е същият инструмент, Европейският механизъм за подпомагане на мира, който работи много добре и ние ще продължим да го използваме, но със специална глава вътре в него.“

Дипломати потвърдиха, че обсъжданата военна помощ е пет милиарда евро годишно за четири години - от 2024 до 2027 г., но един от тях предупреди, че преговорите са в "ранен етап".

На външните министри на ЕС беше показан планът на Съвета по външни работи, но по-подробен дебат ще се проведе на 31 август на срещата им в испанския град Толедо.


Някои държави-членки, по-специално Унгария - най-добрият приятел на Москва в ЕС - може да се противопоставят на идеята и окончателно политическо одобрение не се очаква, докато европейските лидери не се срещнат на срещите на върха на ЕС през октомври или дори декември.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок не оспори цифрата от 20 милиарда, когато беше помолена да коментира процеса.

„За това имаме нужда от много, много големи финансови ресурси, за по-нататъшна подкрепа на Украйна във военната област, за да може да реализира правото си на самоотбрана“, каза тя.

„Всичко трябва да върви ръка за ръка. Не е достатъчно просто да хвърляме числа, трябва да бъде логично и смислено свързано и ние ще говорим за това днес, но също и през следващите месеци.“ /БГНЕС

Тагове: