ЕС може да поиска удължаване на преходния период след Брекзит

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази "сериозна загриженост" дали след Брекзит съюзът ще може да сключи търговска сделка с Великобритания в рамките на срока до края на 2020 г.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 януари, но ще остане в преходен режим до края на следващата година, докато преговарящите обсъждат бъдещите търговски връзки.

"Много съм притеснена предвид малкото време, с което разполагаме", каза Фон дер Лийен пред френския вестник „Ехо“. "Не става въпрос само за договаряне на сделка за свободна търговия, но и за много други теми. Струва ми се, че и от двете страни трябва да се запитаме сериозно дали всички тези преговори са осъществими за толкова кратко време", каза тя. "Считам, че би било разумно да се преразгледат нещата в средата на годината, за да се види дали е необходимо удължаване".

Съгласно споразумението за оттегляне, което премиерът Борис Джонсън договори с Европа, но все още не е прокарал в парламента, Обединеното кралство може да поиска удължаване с една или две години. Но Джонсън, който спечели удобно мнозинство на парламентарните избори във Великобритания този месец, настоява, че няма да е необходимо повече време и подготвя законодателство, което да забрани подобен ход. В този случай преговарящите ще имат само 11 месеца, за да сключат търговско споразумение - задача, за която двете страни предупредиха, е изключително амбициозна. И ако 2020 г. приключи без сключена сделка, Великобритания ще прекрати връзките си с огромния единен пазар на ЕС, без да има последващи сделки за защита на работните места и търговията и от двете страни.

Главният преговарящ за Брекзит на ЕС Мишел Барние каза по-рано тази седмица, че изготвянето и ратифицирането на сделката след Брекзит до следващата година е „огромно предизвикателство, но ние ще дадем всичко от себе си“. /БГНЕС и АФП