ЕС изпитва „дискомфорт“ от това, че Унгария председателства заседанията на блока

Министрите на ЕС изпитват "зискомфорт" от факта, че Унгария ще поеме ротационното председателство на блока през следващата година, но Будапеща обеща, че нищо няма да ѝ попречи да поеме тази важна роля.


В четвъртък Европейският парламент ще гласува необвързваща резолюция, в която се настоява столиците на Европейския съюз да признаят Унгария за неподходяща да поеме председателството на ЕС през втората половина на 2024 г.

Това ще бъде решаващ период непосредствено след европейските избори, които ще определят следващия законодателен орган на блока и неговата следваща изпълнителна власт - Европейската комисия, съобщи АФП.

В Брюксел на Унгария се гледа като на "черната овца" в ЕС - отстъпила от демократичните норми и възпрепятстваща някои обсъждания в ЕС, включително санкциите срещу Русия, за да се опита да получи национално предимство.

"Дискомфорт изпитваме всички" от предстоящото унгарско председателство на ЕС, заяви нидерландският външен министър Вопке Хукстра.

Той говори преди срещата на министрите от ЕС, на която ще бъде разгледана дългогодишната процедура срещу Унгария и Полша за нарушаване на европейското върховенство на закона.

Анна Люрман - държавен министър на Германия заяви: "Имам съмнения относно способността на Унгария да изпълнява правилно своето председателство."

"В момента Унгария е изолирана в ЕС заради наистина сериозни проблеми с върховенството на закона, а също и защото съществува съмнение относно подкрепата на Унгария за Украйна в бруталната агресивна война на Русия", каза тя.

Представители на ЕС и Будапеща обаче изтъкват, че според договорното право на ЕС председателството - председателска позиция, която следи за дневния ред на ЕС за всеки шестмесечен период - се извършва на ротационен принцип между всички 27 държави членки и малко неща могат да променят това.

"Няма дискусия по този въпрос. Унгария ще бъде титуляр на председателството като честен посредник", заяви унгарският министър на правосъдието Юдит Варга.

Тя нарече дебата в Европейския парламент "глупост", воден от "разочаровани" леви депутати.

Комисията ще бъдe "внимателна"

Комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс заяви: "Комисията не може да прави избор за председателството", но ще бъде "много внимателна" към дискусиите за него между държавите-членки на ЕС.


Рейндерс обаче изтъкна дълбоката загриженост на ЕС относно демократичните стандарти в Унгария, както и в Полша. И двете страни са обект на дългогодишната процедура, която в крайна сметка може да ги лиши от правото на глас в ЕС.

И двете държави бяха обвинени, че се опитват да подкопаят независимостта на съдебната система. В Унгария проблемите с корупцията и академичната свобода са обезпокоителни, каза той.

Решението на Полша да създаде нова комисия, която уж да проучва "руското влияние", е "особено тревожно" заради правомощията ѝ да блокира лица - включително съдии, да заемат публични длъжности, каза Рейндерс.

В момента Швеция изпълнява шестмесечното председателство на ЕС, което следващия месец ще бъде поето от Испания, а през първата половина на 2024 г. ще бъде предадено на Белгия.

Варга заяви, че Унгария "вече е създала всички структури", необходими за нейния мандат.

Тя също така подчерта решимостта на своето правителство да "продължи да защитава семействата" чрез закон, забраняващ изобразяването на ЛГБТК пред непълнолетни и да запази ястребовата си позиция по отношение на миграцията.

Варга заяви също, че Будапеща има "подкрепяща мира позиция" по отношение на войната в Украйна, "която не се харесва на лявото мнозинство в Европейския парламент".

По повод на заседанието във вторник, на което ще се разглежда състоянието на върховенството на закона в Унгария, тя заяви, че ще отстоява тезата, че страната ѝ има "образцови институции" и е приложила "модерни процедури за върховенство на закона".

Ротацията на председателството вече веднъж е пропускала държава. Великобритания, която трябваше да го заеме през 2017 г., се отказа от него, тъй като година по-рано гласува за излизане от ЕС.

Шведският министър по европейските въпроси Джесика Росуал, която председателстваше заседанието във вторник, заяви, че въпросът за председателството на Унгария на ЕС не е включен в дневния ред на министрите.

Тя заяви, че "очакването" е всички страни, поемащи председателството на ЕС, да "държат сметка за интересите на всички членове на съюза". /БГНЕС