Радев-Ердоган: Увеличаване на търговията, развитие на енергетиката, спокойна и защитена граница

Президентите на Турция и България Реджеп Тайип Ердоган и Румен Радев се срещнаха в резиденция "Вахдеттин" в рамките на Световния форум на TRT в Истанбул. След срещата президентът Ердоган направи съвместно изявление за медиите със своя колега. Президентът Ердоган подчерта, че по време на срещата е бил направен преглед на задълбочаващите се отношения, предаде репортер на БГНЕС.

Българският президент Румен Радев подчерта, че съвместната работа трябва да продължи, и заяви: "Нашите страни имат обща отговорност. Става въпрос за сигурността на доставките и бързото заместване на ресурсите. Това е възможно само със задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката".

"Вярваме, че солидарността ни винаги трябва да бъде силна"

В изявление Ердоган заяви: "Срещнах се с уважаемия си колега по време на срещата на върха на Европейската политическа общност, която се проведе в Прага през октомври. По време на днешните ни срещи направихме преглед на развиващите се и задълбочаващи се отношения като две съседни държави. Както Балканите, така и глобалната система са изправени пред големи предизвикателства. Ето защо вярваме, че солидарността ни като двама съюзници от НАТО трябва да бъде по-силна от всякога. По този повод потвърдихме, че имаме общата воля да задълбочим нашите двустранни, регионални и глобални отношения."

"Общата ни цел – увеличаване в кратък срок на обема на търговията до 10 млрд. долара"

"Подчертахме необходимостта от ефективно сътрудничество в управлението на незаконната миграция. По време на срещите си обсъдихме подробно и нашите икономически и търговски отношения. Миналата година обемът на търговията ни достигна 6 млрд. долара. Общата ни цел е да го увеличим до 10 млрд. долара в кратък срок след днешните срещи", каза Ердоган. „Сътрудничеството ни ще продължи да се развива с приключването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и особено с укрепването на инфраструктурата за контрол на храните. Бих искал още веднъж да благодаря на президента за подкрепата, която оказват на нашите бизнесмени в България, чиито инвестиции надхвърлят 2 милиарда и половина евро."

Турски указания за министерството на енергетиката

Президентът Ердоган заяви: "В дневния ни ред бяха проучени възможностите за сътрудничество по въпроса за енергийната сигурност. Обсъдихме това и дадохме необходимите указания на нашия министър на енергетиката по темата. Как можем да помогнем в това отношение, как можем да отговорим на търсенето на България. Нашето министерство ще предприеме необходимите стъпки в това отношение“.

По въпроса за сигурността турският министър на вътрешните работи каза: "Продължаваме да работим с българския ни колега по съвместното справяне със сигурността на границата. Българските турци образуват един силен сърдечен мост между двете държави".

"Вярвам, че нашите посещения ще допринесат за добросъседството"

"Както всички знаете, ние полагаме специални грижи за съвместното опазване на общото ни културно наследство. С това разбиране през 2018 г. реставрирахме и отворихме отново Желязната църква в Балат, чиято реставрация предприехме. Искрено желаем джамията "Макбул Ибрахим паша" да бъде възстановена и отворена за поклонение в кратък срок. Искрено вярвам, че нашите взаимни посещения ще допринесат за задълбочаване на добросъседството", каза турският президент.

Румен Радев: Трябва да продължим съвместната си работа

Президентът на България Румен Радев благодари на президента Ердоган за гостоприемството.

„Войната на Русия в Украйна не е изпитание само за нас. Тя подлага на изпитание и нашите икономически и социални системи. Трябва да преосмислим някои въпроси, какво е сътрудничество, приятелство, добросъседство! Глобалните промени се случват много бързо. Трябва да намерим общи подходи. Нашите страни носят обща отговорност по отношение на сигурността на доставките и бързото заместване на ресурсите. Това е възможно само със задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката", каза българският президент.

Развитие в енергийните системи на двете страни

Румен Радев заяви: "В съответствие с взаимните интереси очакванията ни са, че енергийните системи на двете страни ще продължат да се развиват. И тук бих искал да благодаря на г-н Ердоган, защото ни помогнаха с втечнен газ в много труден за страната ни момент. Днешната ни среща също беше много полезна. Войната в Украйна в момента оказва влияние върху световните вериги за доставки. За нас съществува сухопътен маршрут от Африка до Европа и през Турция. Ние също виждаме отговорност в това. Осъзнаваме също така, че трафикът се увеличава".

"Спокойна и защитена граница"

"Трафикът на граничните ни пунктове се е удвоил“, каза президентът Радев. „Трябва да бъдем проактивни. Трябва да предприемем необходимите стъпки за увеличаване на капацитета на нашите гранични пунктове, като вземем съвместни решения и мерки. Съответните министри проведоха своите заседания. За да бъдат успешни стъпките, които сме предприели, трябва да имаме спокойна и защитена граница. Оценяваме превенцията на Турция за увеличаване на нелегалната имиграция. Тя е насочена към здравето на хората и затова ще продължим съвместната си работа по този въпрос", каза той.

Поздравявайки президента Ердоган, Радев заяви: "Оценяваме усилията Ви за разрешаване на ситуацията в Украйна с дипломатически средства. Постигнахте големи успехи в отношенията с Украйна и Русия, включително в рамките на Организацията на обединените нации. С откриването на Зърнения коридор с помощта отново на президент на Турция. Искам да Ви благодаря. Пожелавам ви мир и спокойствие", завърши обръщението си българският президент. /БГНЕС