Ердоган: Турция е готова да допринесе за деескалация на напрежението в Ал-Акса

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви пред израелския си колега Исаак Херцог, че Анкара е готова да допринесе за деескалация на ситуацията в джамията Ал-Акса. Страната му не може да остане безмълвна на фона на продължаващите провокации, подчерта той.


В телефонен разговор, проведен в събота, Ердоган е казал на Херцог, че е трябва да се предприемат необходимите предпазни мерки преди изолацията на мюсюлманите по време на практиката итикаф, която започва на 11 април.

Той подчерта, че е невъзможно страната му да запази мълчание пред лицето на провокациите и заплахите за статуквото и духовността на джамията Ал-Акса. Призивите на някои радикални еврейски групи за щурмуване на комплекса са обезпокоителни, заяви още Ердоган.

По време на телефонния разговор двамата лидериса обсъдили последните набези на израелските сили за сигурност в джамията Ал-Акса, както и суровите интервенции срещу намиращите се на светите места, съобщават от президентската дирекция за комуникации.

Като заяви, че последните инциденти засягат не само на мюсюлманите, но и на цялото човечество, Ердоган подчерта, че Турция не може по никакъв начин да остане безмълвна пред провокациите и заплахите за статуквото и духовността на Ал-Акса, намираща се в окупирания Източен Йерусалим.

Не бива да се допуска ескалация на напрежението, което се разпространява в Ивицата Газа и Ливан, призова той.

Подчертавайки необходимостта да се предотврати превръщането на подобни инциденти, които се повтарят всеки Рамазан, в съдба на региона, Ердоган също така изрази готовността на Турция да даде своя принос за достигане до корена на проблема и да предприеме стъпки за установяване на справедлив и траен мир, съобщи „Сабах”.

Напрежението в палестинските територии ескалира, след като във вторник и сряда израелските сили щурмуваха комплекса на джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим и принудително изведоха вярващите.

Израелските набези в джамията предизвикаха ракетен обстрел от Ивицата Газа и Ливан, а Израел отвърна с въздушни удари.

Палестинците обвиняват Израел, че систематично работи за юдеизиране на Източен Йерусалим, където се намира Ал-Акса, и за заличаване на неговата арабска и ислямска идентичност.

За мюсюлманите Ал-Акса е третото най-свещено място в света. От своя страна, евреите наричат района Храмовия хълм, като твърдят, че там са се намирали два древни еврейски храма.

Израел окупира Източен Йерусалим по време на арабско-израелската война през 1967 г. През 1980 г. той анексира целия град, което никога не е било признато от международната общност.

Всяка година израелските сили засилват насилието и репресиите срещу палестинците по време на месец Рамазан.

Известна с непоколебимата си солидарност с палестинците, Турция от десетилетия изразява подкрепата си за палестинската кауза в международната сфера. Турските власти подчертават, че единственият начин за постигане на траен мир и стабилност в Близкия изток е чрез справедливо и цялостно решение на палестинския въпрос в рамките на международното право и резолюциите на ООН.

Въпреки неотдавнашното сближаване, турските официални лица продължават да критикуват политиките на Израел, насочени срещу палестинците, включително незаконните селища в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим, както и хуманитарната ситуация в Газа. /БГНЕС