Ердоган: Турция е готова да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна

Турция е готова отново да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна, заяви турският президент Реджеп Ердоган.


Във видеообръщение, изпратено до срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа, Реджеп Тайип Ердоган потвърди тезата си, че на дипломацията и диалога трябва да се даде шанс за „справедливо и трайно разрешаване“ на войната в Украйна, която започна през февруари 2022 г.

„За постигането на тази цел използването на дипломатически канали на най-високо ниво от всяка възможна посока е от голямо значение“, каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

„Подкрепата на Турция за независимостта, суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Украйна е добре известна на всички. Ние също полагаме всички усилия да защитим правата и интересите на нашите сънародници от кримските татари“, добави той.

Ердоган отбеляза, че не е постигнат достатъчен напредък към установяването на мир

„Аз съм на мнение, че трябва да се започнат съвместни усилия поне за определяне на общи параметри на мира“, каза той.

Президентът заяви, че Турция „по принцип“ подкрепя мирната формула от 10 стъпки на украинския президент Зеленски и е готова да допринесе за „бързо възстановяване и реконструкция“ на разкъсаната от война страна.

Ердоган повтори, че Турция е поела лидерска роля в усилията, свързани с аспекта на продоволствената сигурност.

„Черноморската инициатива за зърно, създадена и която изигра критична роля чрез нашите усилия, също запазва своето място в нашия дневен ред“, добави той.

Ердоган също така подчерта необходимостта от разпоредби за морска безопасност в Черно море и че Анкара води преговори за нов, подкрепен от ООН регламент относно ангажиментите за сигурност.

Усилията на Турция за мир бяха плодотворни с някои значителни резултати, като забележителната сделка за зърно през юли 2022 г. и размяната на военнопленници между Русия и Украйна. Москва се оттегли едностранно от сделката през юли 2023 г., позовавайки се на ограничения върху износа на руското зърно.

Турция за първи път беше домакин на среща между външните министри на Русия и Украйна в средиземноморския град Анталия през март 2022 г. /БГНЕС