Ердоган: Турция е държава, чието участие е необходимост по много важни въпроси

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе участие в 14-ата Конференция на посланиците в Анкара, където произнесе реч, предаде Анадолската агенция.


Обръщайки се към конференцията на дипломатически служители и посланици, президентът Ердоган отбеляза специалната роля на Турция в съвременния свят.

"В наше време Турция се превърна в страна, чието участие се е превърнало в необходимост по много критични въпроси. Нашата цел е да създадем зона на мир, стабилност и просперитет около страната ни чрез диалог и дипломация", заяви турският президент.

Като обърна внимание на въпроса за бежанците и начините за решаването му, той заяви:

"Когато ситуацията в Ирак и Сирия се стабилизира, ще има доброволно, безопасно и достойно завръщане на бежанците в тези страни".

Според Ердоган борбата с терористичните организации винаги е била в списъка с приоритетите на държавата.

"Навремето не отстъпихме пред масовия терор на ASALA, дадохме достоен отговор на DEASH и FETÖ, а днес водим справедлива борба срещу сепаратистите и терористите от PKK/PYD/YPG. И тази борба ще продължи до последния терорист".

Във връзка с въпроса за подновяване на сделката за зърно, която беше спряна на 17 юли, Ердоган заяви, че Турция продължава да полага усилия в тази насока:

"Продължаваме да полагаме усилия за подновяване на инициативата за зърното в по-голям мащаб. С Путин обсъдихме този въпрос миналата седмица. Вярвам, че можем да намерим общ знаменател по този въпрос."

Ердоган потвърди позицията на Турция за прекратяване на войната в Украйна:

"Турция, със своето балансирано и справедливо отношение, от първия ден пое ролята на ключова страна в разрешаването на руско-украинската криза. Нашите инициативи по тези въпроси продължават"./БГНЕС