Ердоган: Турция е длъжна да спре кръвопролитията в Газа

Задължение на Турция е да спре кръвопролитията в Газа, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.


В речта си на церемония по встъпване в длъжност на местна власт в черноморската провинция Ризе, Ердоган заяви, че Турция е длъжна да "спаси палестинците от потисничеството на Израел".

"Наш дълг е да спрем кръвопролитията в Газа, които се извършват пред очите на международната общност", каза той.

"Ние правим и ще продължим да правим повече от това, което се вижда", каза Ердоган за усилията на Турция за палестинския народ.

Турция никога няма да изостави своите братя и сестри в Газа, обеща той.

"Нашата историческа отговорност е да посочим престъпленията на онези, които подкрепят това неморално, безскрупулно, подло клане (в Газа)", добави Ердоган.

"Наш хуманитарен дълг е да преследваме убийците, които отнемат живота на деца, майки и невинни хора по всички палестински територии, както и крадците, които заграбват имуществото на потиснатите", заяви Ердоган в платформата X.

"Опазването на неприкосновеността на ерусалимския Харам аш-Шариф, който включва нашата първа кибла (посока за молитва) джамията Ал-Акса, по начин, който зачита правата на членовете на други вероизповедания, е сред нашите духовни задължения", добави той. Жителите на Ивицата Газа страдат от катастрофална хуманитарна и здравна ситуация, тъй като Израел все още забранява вноса на гориво в Ивицата Газа, поради което много болници не работят.

Според ООН и Червения кръст в Ивицата Газа, която е под почти пълна блокада от 30 дни, се пропускат недостатъчни количества хуманитарна помощ./БГНЕС