Ердоган: Турция укрепва позициите във въоръжаването и енергетиката

Турция укрепва позициите си на пазара на оръжия и енергия. Само през последните две десетилетия страната ни се превърна от вносител на оръжия в основен разработчик и доставчик на оръжия на световния пазар. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви това при откриването на няколко обекта в северната провинция Чорум в събота.

Той заяви, че зависимостта на Турция от вноса в отбранителния сектор е спаднала до най-ниското си ниво през последните 20 години.

"Усилията ни не се ограничават само до отбранителния сектор. В енергийния сектор се предприемат важни стъпки. Докато европейците са сериозно обезпокоени от настъпващата зима, Турция предприема стратегически стъпки, за да гарантира енергийната си сигурност", заяви турският лидер.

Той обърна внимание на проучвателните и сондажните дейности в турските води в Черно и Средиземно море. "Вярвам, че сондажният кораб "Абдулхамид Хан", който в момента извършва проучвателни работи в Средиземно море, ще ни зарадва не по-малко от новината за откриването на газово находище със запаси от 540 милиарда кубични метра в Черно море", каза президентът на Турция.

Благодарение на газа от местни находища Турция ще стане още по-силна, увери Ердоган./БГНЕС, Анадолска агенци