Ердоган: Турският парламент ще реши за членството на Швеция в НАТО

Турският парламент има последната дума за одобряването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Решението по този въпрос ще бъде взето след лятната ваканция.


Това каза турският президент Ердоган след правителственото заседание в Анкара. Спорен него "Турция ще изпълни своята част от работата, когато парламентът възстанови работата си". Ердоган се съгласи да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и обеща, че ще предаде молбата в турския парламент, след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и шведския лидер във Вилнюс, Литва, в началото на този месец.

Стокхолм увери Турция, че няма да подкрепя терористичните организации като ПКК и Гюленистката терористична група (ФЕТО) след членството ѝ в НАТО и че ще бъде създаден нов двустранен механизъм за сигурност между Анкара и Стокхолм. За първи път в историята на блока НАТО ще създаде и специален координатор за борба с тероризма.

В същото време Ердоган заяви, че Турция няма проблеми с нито една държава, които да не могат да бъдат решени чрез диалог и дипломация.

"Вярваме, че недоразуменията могат да бъдат преодолени чрез диалог и дипломация", каза той и добави, че Турция се надява да види положително развитие по отношение на отношенията си с Европейския съюз.

Президентът също така заяви, че Турция е готова да направи всичко възможно, за да помогне на Гърция да се справи с горските пожари. "Изпратихме два самолета и един хеликоптер за гасене на пожари в Гърция, която се бори с огромен пожар", каза Ердоган. /БГНЕС и АА