Ердоган: Турската отбранителна индустрия пише история на успеха

Турция отдава "голямо значение" на развитието на отбранителната си индустрия въпреки ембаргото, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.


"Като Турция ние отдаваме голямо значение на развитието на нашата отбранителна индустрия, въпреки многото пречки, тайни и отворено ембарго, с които се сблъскваме", каза Ердоган във видеопослание на 16-ия Международен панаир на отбранителната индустрия 2023, който се провежда в Истанбул.

На едно от най-големите световни събития в областта на отбраната, което бе открито днес и ще продължи до петък, се излагат редица отбранителни продукти, между които сухопътни превозни средства, оръжия, симулатори, радари, сонари, решения за морски платформи, авиационни системи, ракети, логистични превозни средства, оборудване за снабдяване и системи за сигурност, съобщи „А Нюз“.

"Турският сектор на отбранителната промишленост пише история на успеха, която през последните години се следи с възхищение от целия свят. Нашата индустрия е доказала своята стойност със своите бронирани превозни средства, артилерия, ракети, системи за противовъздушна отбрана и всички видове оръжия и радарни системи, тествани в конфликтни зони", заяви Ердоган.

Президентът приветства възможностите на Турция в областта на технологиите за безпилотни летателни апарати, като заяви, че тя е сред първите три държави в света в тази област.

"Турция, която е една от 10-те държави, които произвеждат собствени военни кораби, е и важен износител в тази област", добави той.

Турция "старателно" изпълнява 850 различни проекта, които ще оставят следа в отбранителната индустрия, каза Ердоган и добави: "Миналата година достигнахме стойност на износа от 4,4 милиарда долара. През първите шест месеца на тази година постигнахме рекордно ниво на износа от 2,3 млрд. долара. Нашата цел през 2023 г. е 6 млрд. долара."

Анкара не се занимава само с продажба на продукти, а има за цел да установи дългосрочни партньорства и да разработи съвместни проекти, добави той.

"Имаме удоволствието да представим знанията и опита си в отбранителната индустрия в полза на нашите приятели", каза Ердоган. /БГНЕС