Ердоган: Турция ще защитава докрай правата си в Източното Средиземноморие

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на Турция да защити правата си в Източното Средиземноморие по време на обръщение към населението в квартал Юсуфели в североизточната провинция Артвин.

Критикувайки противопоставянето на западните държави срещу действията на Турция в региона, Ердоган заяви: "Ние ще защитаваме правата на Турция в Източното Средиземноморие в пълна степен, въпреки заплахите на Запада."

Турция оспорва едностранното сондиране в Източното Средиземноморие от страна на гръцката кипърска администрация, като твърди, че Севернокипърската турска република (СКТР) също има права върху ресурсите в региона.

От пролетта на тази година Анкара изпрати два сондажни кораба в Източното Средиземноморие – „Фатих” и „Явуз”, като отстоява правото на Турция и СКТР върху ресурсите там.

Първият сеизмичен кораб на Турция „Barbaros Hayrettin Paşa”, закупен през 2013 година от Норвегия, провежда проучвания на природните залежи в Средиземноморието от април 2017 година.

Атина и гръцките власти в Кипър се противопоставиха на този ход, като заплашиха да арестуват екипажите на корабите и призоваха лидерите на ЕС да се присъединят към техните критики.

БГНЕС припомня, че остров Кипър е разделен през 1974 година след военна интервенция от страна на Турция. Всякакви преговори за разрешаване на спора досега са били без резултат. /БГНЕС