Ердоган: Турция не може да бъде наблюдател на Балканите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че мирът, стабилността и благоденствието на Балканите са от голямо значение за Турция.

„Анкара не може да си позволи да бъде наблюдател на случващото се в този регион“, заяви той на брифинг преди да замине за Сараево, където ще участват в срещата на върха от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/. По време на визитата си в Босна турският държавен глава ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов

Ердоган още веднъж подчерта, че Анкара е против напрежението в Егейско и Средиземно море.

„В момента турските сондажни кораби продължават проучванията в източната част на Средиземно море в съответствие с набелязания план. Критиката и натискът няма да принудят Турция да се откаже от пътя, който е поела. Днес Турция се придържа към същата позиция, която заемаше и вчера“, заяви той, цитиран от Анадолската агенция.

Зенитните ракетни комплекси С-400 ще бъдат доставени в Турция със самолети. Надявам се, че те ще допринесат за сигурността на страната, региона и света като цяло, смята Ердоган.

„Министерството на националната отбрана и Генералният щаб ще определят мястото, където ще бъдат разгърнати ЗРК С-400“, каза турският президент. /БГНЕС