Ердоган: Съветът за сигурност на ООН се превърна в "бойно поле" за 5-те постоянни членки

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Съветът за сигурност на ООН вече не работи за гарантиране на глобалната сигурност, а вместо това е арена за стратегически конфронтации на петте постоянни членки.


"Съветът за сигурност вече не е гарант на международната сигурност и се е превърнал в бойно поле, където се сблъскват политическите стратегии на пет държави", заяви президентът.

Обръщайки се към годишната Генерална асамблея на ООН в Ню Йорк, Ердоган допълни, че Турция смята неотдавнашните събития в Северен Кипър - в които мироопазващите сили на ООН се опитаха да блокират изграждането на жизненоважен свързващ път - за "проява на тази празна институционална структура, която не осигурява нито справедливост, нито доверие".

"Трябва незабавно да преструктурираме институциите под покрива на ООН, отговорни за осигуряването на световния мир, сигурност и благоденствие", заяви Ердоган.

"Трябва да изградим архитектура за глобално управление, която е способна да представи всички произходи, вярвания и култури в света", добави той.

По време на речта си Ердоган отново повтори често повтаряния си лозунг за реформа на ООН: "Светът е по-голям от пет държави", като визира непредставителния характер на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които имат право на вето.

Ефективността на Съвета за сигурност беше поставена под въпрос в условията на неотдавнашни кризи, особено след като Русия започна войната си срещу Украйна преди близо 19 месеца. Русия, един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност, е обвинявана, че използва правото си на вето, за да блокира резолюции, свързани с Украйна.

Другите постоянни членове на съвета са САЩ, Обединеното кралство, Франция и Китай.

По време на настоящата сесия на Общото събрание президентът на САЩ Джо Байдън също така заяви, че САЩ ще продължат да настояват за крайно необходими реформи в Съвета за сигурност на ООН на фона на продължаващия "застой", който пречи на органа да изпълнява основните си задължения.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че ООН не може да продължи да поддържа статуквото и че необходимостта от реформа на институцията е спешна./БГНЕС