Ердоган: Съветът за сигурност на ООН да се освободи от господството на пет държави

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи послание по повод 24 октомври - Денят на ООН и 78-ата годишнина от създаването на Организацията на обединените нации.


Той заяви пред Анадолската агенция: "За съжаление международната общност не е в състояние да даде достоен отговор на незаконните и необуздани нападения срещу цивилни граждани от страна на израелската администрация".

В посланието си Ердоган поздрави световната общност по случай 78-ата годишнина от създаването на Организацията на обединените нации, чийто член-основател е Турция, и благодари на всички, които работят под егидата на ООН за установяване на мир, просперитет, справедливост и спокойствие в света.

Отбелязвайки, че човечеството е изправено пред много сериозни проблеми, вариращи от горещи конфликти до изменението на климата, от глада и бедността до ислямофобията, особено в Палестина и Украйна, Ердоган припомни, че от 7 октомври насам в ивицата Газа се извършват масови убийства на цивилни граждани, разрушават се религиозни сгради, болници, училища, което приближава нивото на геноцид.

Ердоган припомни, че Турция е сред 20-те страни, които допринасят най-много за общия бюджет на ООН, и е предприела важни стъпки за превръщането на Истанбул в един от центровете на ООН, като отбеляза, че в него се намират регионалните централи на различни организации и агенции на ООН.

Ердоган заяви, че Турция е предприела много други стъпки за укрепване на глобалната роля на ООН и за насърчаване на мира и стабилността.

"Неотдавнашните събития, обаче, отново ни напомниха за необходимостта от реформа на ООН. Общото и оправдано очакване на международната общност е Съветът за сигурност на ООН да се освободи от господството на ограничен брой държави и да стане по-представителен, демократичен и ефективен. Турция ще продължи да допринася за усилията за установяване на по-справедлив световен ред, основан на разбирането, че светът е по-голям от пет държави", заяви президентът на Турция./БГНЕС