Ердоган смени трима подуправители на ЦБ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени трима заместник-председатели на Централната банка на Турция, като указът беше публикуван тази нощ в официалния вестник Resmi Gazete.

Настоящият председател на Централната банка Хафизе Гайе Еркан пое управлението на банката през юни. Тя заяви вчера, че Централната банка очаква икономиката на страната да започне да се стабилизира след 2025 г.

Според указа на Ердоган трима от заместниците на Еркан - Емрах Шенер, Таха Чакмак и Мустафа Думан, са освободени от своите постове.

За нови подуправители на Централната банка бяха назначени Осман Акчай, Фатих Карахан и Хатидже Карахан, официален представител на президента по икономическите въпроси.

Причините за решенията не бяха уточнени.

Годишната инфлация в Турция се забави до 38,21% през юни, което е най-ниската стойност от 18 месеца насам.

В същото време стойността на турската лира в началото на юли актуализира историческия минимум спрямо долара, като за първи път преодоля границата от 27 лири за долар. На 20 юли Турската централна банка повиши основния лихвен процент от 15% на 17,5% поради спада на националната валута и повишаването на цените на енергията. По-рано, през юни, регулаторът повиши ставката за първи път от повече от две години - от 8,5% на 15%. /БГНЕС