Ердоган се впуска в най-тежкия си изборен тест

Реджеп Тайип Ердоган заминава днес за сърцето на бедстващата от земетресение зона в Турция, за да даде официален старт на предизборната си кампания - най-тежката за две десетилетия от управлението си.

Едно от социологическите проучвания, публикувано в първия официален ден на кампанията, показва, че 69-годишният Ердоган изостава от своя светски съперник с близо 10 процентни пункта за президентския и парламентарния вот на 14 май.

Разликата изглежда се е увеличила поради кипящия гняв срещу реакцията на правителството на силното земетресение през февруари, което отне живота на повече от 50 000 души и доведе до разселването на милиони.

Но лидерът на светската опозиция Кемал Кълъчдароглу - 74-годишен бивш държавен служител, който никога не е печелил национална надпревара - се сблъсква със собствени проблеми от неочакван източник.

Кълъчдароглу е сглобил алианс от шест партии, който обединява политици с коренно различни възгледи и обща цел - победа над Ердоган.

Опозицията смята, че това е най-добрият ѝ шанс да победи Ердоган и да сложи край на контрола на неговата ислямска партия върху все повече аспекти на силно поляризирания обществен живот в страната.

Най-тежката икономическа криза в Турция по времето на Ердоган също би трябвало да подсили позициите на съперника му.

Но навлизането в последния момент на лидера на опозицията Мухарем Индже заплашва да наруши плановете на Кълъчдароглу.

Индже отправи предизвикателство към Ердоган на последните избори и тази седмица отказа предложението на Кълъчдароглу да се откаже от надпреварата.

Да излекуваш раните

Проучванията показват, че подкрепата за Индже е малка, но нараства. Опозицията се опасява, че 58-годишният Индже ще разцепи гласовете срещу Ердоган.

Анализаторите изтъкват и звездния изборен резултат на Ердоган, както и контрола на правителството върху медиите и държавните институции по време на кампанията.

Консултантската компания за политически рискове Eurasia Group заяви, че преизбирането на Ердоган "остава основният (сценарий), въпреки че шансовете за това намаляват".

Решението на Ердоган да започне кампанията си в етнически смесения югоизточен град Газиантеп е показателно.

Той се радваше на известна местна подкрепа по време на ранните си усилия да договори прекратяване на кюрдската борба за независима държава, която отне живота на десетки хиляди души.

Провалът на тези преговори доведе до възобновяване на насилието и репресии срещу кюрдските лидери, в резултат на които стотици бяха хвърлени в затвора.

Основната прокюрдска партия, която се смята за водеща с около 10% от гласовете, даде мълчаливата си подкрепа на Кълъчдароглу.

Но Ердоган изглежда се опитва да пробие сред кюрдските избиратели чрез обещания за по-голяма социална подкрепа.

Той ще присъства на церемонията по полагането на основите на център за оказване на помощ в пострадалия от земетресението Газиантеп - един от няколкото, които откри през последните няколко седмици.

Разговори от кухнята

Мнозина изтъкват приликите с предишното правителство, което се провали в реакцията си на земетресението през 1999 г., при което загинаха повече от 17 000 души.

"Работим денонощно, за да излекуваме раните, причинени от земетресението", заяви Ердоган на подобна церемония по полагане на основи в близкия град Адияман тази седмица.

Кълъчдароглу е възприел коренно различен подход.

Той изтъква скромното си възпитание във видеоразговори, които записва от кухнята си, облицована с фаянсови плочки. Те редовно събират милиони гледания в YouTube и Twitter.

Кълъчдароглу се обръща директно към приблизително шестте милиона тийнейджъри, които са израснали по време на управлението на Ердоган и ще гласуват за първи път.

Други послания са адресирани към религиозните консерватори, които са в основата на подкрепата за Ердоган.

"Искам да се обърна към консервативните млади жени", казва Кълъчдароглу в едно от посланията.

Ердоган се гордее, че е премахнал религиозните ограничения в официално светската държава.

Кълъчдароглу се бори усилено, за да покаже, че неговата светска партия няма да ограничи правото на консервативните жени да останат забулени на работа или в училище.

"Ние няма да позволим вашите постижения и свободи да бъдат унищожени", казва Кълъчдароглу в посланието си към консервативните жени.

Аутсайдери

Избирателната комисия обяви днес, че в бюлетината за президентския вот ще бъдат включени четири имена.

Към външната кандидатура на Индже се присъединява и тази на Синан Оган - крайно десен политик, получил докторската си степен в престижен московски университет.

Подкрепата за Оган е едноцифрена.

Подкрепата за Индже се увеличава, благодарение на подкрепата на по-младите мъже в Турция, които симпатизират на неговите светски националистически възгледи.

Според едно от социологическите проучвания през май, Индже ще получи 10 % от гласовете.

Опозиционният новинарски сайт Halk TV посочва, че Индже е първият политик, достигнал епицентъра на земетресението, и най-видимият в зоната на бедствието през последните няколко седмици.

"Неговите избиратели не са доволни от опозицията и са настроени срещу правителството", пише един от анализаторите на Halk TV. /БГНЕС

------

Анализ на Дмитри Закс за АФП