Ердоган се възхищава на Тръмп и Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи президента на САЩ Доналд Тръмп, руския президент Владимир Путин и шейха Тамим бин Хамад Ал Тани на Катар за лидери, на които най-много се възхищава.

Пред студенти Ердоган каза, че е трудно да назове настоящ вдъхновяващ лидер от Европа. „Когато гледаме Европа, има сериозна криза на лидерството, лидерски вакуум“, каза той и добави: „Не бих могъл да назова лидер за пример в Европа.“ Ердоган похвали Тръмп като открит лидер, който казва каквото му е на ума. „Независимо дали го харесвате или не, Тръмп е важно име“, каза Ердоган. „Той ми казва нещата по ясен и открит начин, а аз му казвам нещата също по много открит начин.“ Ердоган определи и Путин като откровен и отворен към Турция, добавяйки, че вярва, че той и стопанинът на Кремъл биха могли да донесат мир в Сирия. Той нарече шейх Тамим „млад и динамичен лидер“.

Ердоган изгради тесни връзки и с Тръмп, и с Путин. Изказвайки се в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Лондон миналата седмица, Тръмп заяви, че има страхотни отношения с Турция, въпреки че САЩ обмислят да наложат санкции на Анкара за закупуване на системата за противоракетна отбрана от Русия. Ердоган и Путин се срещат често и си сътрудничат в енергетиката, отбраната и въпроса за Сирия, въпреки различията в мненията. Турският президент нарече пророка Мохамед и основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк „вдъхновяващи личности от миналото“. Германският канцлер Герхард Шрьодер и бившият италиански премиер Силвио Берлускони са сред бившите европейски лидери, на които той се възхищава. /БГНЕС