Ердоган: САЩ и Великобритания използват непропорционална сила в Йемен

САЩ и Великобритания са използвали непропорционална сила в Йемен, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция.


Ердоган се спря на атаките на САЩ и Великобритания в Йемен, като заяви, че "всички тези действия включват използването на непропорционална сила. Израел също използва непропорционална сила в Палестина".

"Получаваме информация от различни източници, че хутите са направили много успешна защита, осигурили са успешни отговори както срещу САЩ, така и срещу Великобритания", каза той.

"Разбира се, в момента те вече се стремят да превърнат Червено море в езеро от кръв", каза той.

САЩ и Великобритания нанесоха удари по множество цели на територията на Йемен в отговор на продължаващите безпилотни и ракетни удари от страна на подкрепяните от Иран хути по международните морски пътища в Червено море. Нападенията на йеменската групировка започнаха през ноември в отговор на войната на Израел в Газа.

Относно делото за геноцид на Южна Африка срещу Израел в Международния съд, Ердоган заяви, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху няма къде да се скрие и че няма защита за действията му.

"Бих видял израелския президент Исаак Херцог в много по-искрена атмосфера в този момент, но напоследък и той имитира Нетаняху, започвайки да прави много различни изявления", добави той.

Той също така заяви, че Израел представя своите аргументи пред висшия съд на ООН, като добави: "Но документите, които представихме, са полезни за Хага".

"С тези документи Израел ще бъде подведен под отговорност там. Ние чакаме това, защото също вярваме в справедливостта на Международния съд в Хага".

На фона на продължаващите израелски атаки срещу Ивицата Газа, Турция "също така приема колкото може повече деца, жени и възрастни хора и ги лекува в нашите болници".

Първият ден от процеса приключи, след като посланикът на Южна Африка в Амстердам, Вусимузи Мадонсела, прочете деветте временни мерки, които страната му поиска от Съда срещу Израел.

През първия ден от процеса южноафриканската страна представи пред МНС своите обвинения срещу Израел заедно с подкрепящите ги мотиви и доказателства.

Правните представители на Южна Африка в процеса обвиниха Израел в "преднамерени действия срещу жителите на Газа, доказващи геноцидни намерения". /БГНЕС