Ердоган: Реализирането на независима палестинска държава не може да се отлага

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че реализирането на независима и географски интегрирана палестинска държава, основана на границите от 1967 г., със столица Източен Йерусалим, не може да се отлага повече, предаде Анадолската агенция.


"Трайният мир в Близкия изток е възможен само чрез окончателно уреждане на палестинско-израелския конфликт", заяви Ердоган на церемонията по откриването на сирийската православна църква "Мор Ефрем" в Йешилкьой в европейската част на Истанбул. Това е първата по рода си църква, построена в епохата на Турската република.

Турският президент заяви, че страната му е готова да даде своя принос за спиране на израелско-палестинския конфликт и за намаляване на напрежението, което ескалира на 7 октомври.

"Палестинският въпрос стои като основна причина за проблемите в нашия регион. Нашият регион ще продължи да жадува за мир, докато не бъде постигнато справедливо решение", добави турският президент.

Ердоган също така подчерта, че трябва да се избягват всякакви стъпки, които ще доведат до ескалация на напрежението в региона, "ще доведат до повече кръвопролития и ще задълбочат проблемите".

Турция също така засилва и продължава дипломатическите си усилия за възстановяване на мира, добави той.

Палестинската групировка Хамас започна операция "Наводнение в Ал-Акса", като заяви, че безпрецедентната атака е в отговор на щурма на джамията Ал-Акса и увеличеното насилие от страна на заселниците. Тя заяви, че е изстреляла ракети и е пленила много израелци.

В отговор израелската армия започна операция "Железни мечове" срещу Хамас, като нанесе въздушни удари по ивицата Газа.

Сраженията продължиха втори ден на 8 октомври и Израел обяви военно положение.

Коментирайки Афганистан, който беше засегнат от смъртоносно земетресение, Ердоган призова международната общност да помогне на разкъсваната от война страна, като заяви, че Анкара подкрепя Кабул.

"Пожелавам милостта на Аллах за нашите братя и сестри, които загубиха живота си вследствие на земетресението в Афганистан, и желая бързо възстановяване на ранените", каза той.

Според официален представител броят на жертвите на силното земетресение, което удари северозападната част на Афганистан, е надхвърлил 2500 души./БГНЕС