Ердоган - Радев: България е приятел и съюзник на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с българския си колега Румен Радев.

Службата за връзка на турската президентска администрация съобщи, че двамата лидери са обсъдили състоянието и перспективите на двустранните отношения, както и регионални въпроси, а от прессекретариата на "Дондуков" 2 информираха, че Радев е призовал Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на мирно споразумение между двете страни в конфликта. Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба - „Рожен“, който е локализиран на пристанището Черноморск (Черно море), и „Царевна“ – на пристанище Мариупол (Азовско море).

Турският държавен глава отново поздрави Радев за преизбирането му за български президент.

Ердоган подчерта решимостта на страната си да развива връзките си със съседната държава във всички области, включително транспорта, търговията и отбранителната индустрия. Турският лидер обърна внимание и на дълбоките исторически връзки, които свързват народите на Турция и България.

Президентът Ердоган нарече България „приятел и съюзник на Турция“.

Сред другите обсъждани теми беше войната между Русия и Украйна и нейното въздействие върху страните от региона, информира Анадолската агенция.

От "Дондуков" 2 добавиха, че Българският държавен глава приветства усилията на Република Турция и на президента Реджеп Тайип Ердоган за посредничеството при разрешаването на военния конфликт в Украйна по дипломатически път. В същото време все още няма яснота кога ще приключи този конфликт и са необходими своевременни усилия за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните действия.

Румен Радев открои и готовността на България за засилено партньорство в енергетиката и осигуряване на алтернативни енергийни доставки от Турция при последващо задълбочаване на военния конфликт в Украйна.

Обща бе и позицията, че двустранният стокообмен от 6.5 млрд. долара не отговаря на възможностите на двете държави и има голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество в икономиката, взаимните инвестиции, енергетиката и в сферата на сигурността. /БГНЕС