Ердоган: Прекратяването на огъня в Газа е приоритет за Турция и Египет

„Наш приоритет е да установим прекратяване на огъня възможно най-скоро и да доставяме хуманитарна помощ в Газа без никакви пречки“.


Това заяви турският президент Реджеп Ердоган на съвместната пресконференция с египетския си колега Абдел Фатах ал-Сиси, в Кайро, предаде Анадолската агенция.

„По време на днешните ни консултации се договорихме да увеличим обема на търговията до 15 млрд. долара в кратък срок“, каза Ердоган.

„Египет прави значителни инвестиции в сектора на отбраната. Вярвам, че ще обединим усилията си с Египет и ще разработим съвместни проекти“, добави той.


Турският президент заяви, че действията на Израел, насочени към обезлюдяването на Газа, са „напълно неприемливи“. Ердоган отбеляза, че сътрудничеството, между Анкара и Кайро за спиране на кръвопролитията в Газа, ще продължи.

"Решени сме да засилим контактите си с Египет на всички нива, за да установим мир и стабилност в нашия регион", добави той.

Ердоган покани Сиси в Турция и заяви, че това посещение ще бъде „нова повратна точка в отношенията между двете страни“./БГНЕС