Ердоган обяви сухопътна операция в Сирия

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция "скоро" ще започне сухопътна операция в Сирия срещу кюрдските бойци след въздушните нападения.

"От няколко дни държим на мушка терористите с нашите самолети, оръдия и безпилотни самолети", каза Ердоган в телевизионно обръщение. "С Божията помощ скоро ще изкореним всички с нашите танкове, артилерия и войници".

В неделя Турция започна операция с кодовото име „Claw –Sword”, в рамките на която нанесе удари по цели на кюрдските бойци в Северен Ирак и Сирия след смъртоносното нападение в Истанбул.

Правителството обвини за атентата от 13 ноември забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), включена в списъка на терористичните групировки от Турция и нейните западни съюзници.

Късно в понеделник Съединените щати призоваха за деескалация, а днес Русия заяви, че се надява Турция да прояви "сдържаност" и да се въздържа от "прекомерна употреба на сила" в Сирия.

Ердоган заяви, че правителството му знае "кой защитава, въоръжава и насърчава тези терористи" в завоалирана препратка към Вашингтон, който разчита в голяма степен на сирийските кюрдски сили в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Той заяви, че Турция е достатъчно търпелива, "не защото е отчаяна", а защото е вярна на дипломацията.

"Пътят приключи за тези, които смятат, че могат да накарат Турция да чака, като си играят с букви и променят името на терористичната организация", каза Ердоган.

Турция смята сирийските кюрдски бойци за терористична група, свързана с ПКК.

"След този момент за нас има само една мярка, има само една граница: това е сигурността на собствената ни страна, на собствените ни граждани", каза Ердоган. /БГНЕС