Ердоган: Нашата република е по-сигурна от всякога

100-годишнината на Републиката се чества с ентусиазъм в цяла Турция. В столицата Анкара президентът Реджеп Тайип Ердоган и придружаващите го държавни служители посетиха Анъткабир по случай Деня на републиката 29 октомври, предадоха турските медии. "Скъпи Ататюрк, през 21-те години на нашата власт ние се опитахме да защитим твоето доверие. Ще увенчаем втория век на нашата република с века на Турция, като направим най-големите инвестиционни ходове. Нашата Република е по-сигурна от всякога." След посещението си Ердоган прие поздравления в президентския комплекс.


Освен Ердоган, на церемонията присъстваха председателят на Великото национално събрание на Турция Нуман Куртулмуш, вицепрезидентът Джевдет Йълмаз, председателят на CHP Кемал Кълъчдароглу, председателят на MHP Девлет Бахчели, председателят на партия IYI Мерал Акшенер, министри, членове на висшата съдебна власт, военни и много политици.


След като Ердоган положи венец със звезда на полумесец на мавзолея на Ататюрк, бе запазено минута мълчание.


Турските военноморски сили проведоха най-големия парад в историята си в Босфора.

В рамките на мероприятието, наречено "100 кораба в 100-ната година", в района на Босфора се събраха 100 кораба, сред които фрегати, корвети от островен клас, кораби за лов на мини, кораби-амфибии, патрулни кораби, логистични кораби, щурмови катери и подводници на военноморските сили на Турция.


Корабите навлязоха в Босфора от южна посока в 17.00 ч. за официалния парад.

Командващият турските военноморски сили адмирал Еркюмент Татлъоглу, начело на TCG Anadolu и акробатичните екипи на военновъздушните сили, изпълниха шоу преди преминаването през Босфора.

Когато корабите, водени от TCG Anadolu, пристигнаха срещу имението Vahdettin, елементите на ВВС поздравиха президента Ердоган с моряшкия поздрав, наречен "çimariva".

Първата национална фрегата на Турция TCG Istanbul, която все още не е приета от Командването на турските военноморски сили, и подводницата Pirireis, корабът за бойна поддръжка на военноморското снабдяване Derya също взеха участие в официалния парад от юг на север в Босфора.

Благодарейки на тези, които споделиха радостта от Деня на републиката по целия свят, президентът Ердоган заяви: "Като нация ние сме изпитали и днес изпитваме съвсем различна гордост и вълнение. Обявена на 29 октомври 1923 г., нашата Република днес завършва своя първи век и се отправя към своя втори век, който наричаме "Векът на Турция". Пожелавам 100-годишнината от основаването на нашата Република, която отбелязваме със слава, чест и радост, да бъде благоприятна за нашата страна и народ. По този повод пожелавам милостта на Аллах към нашите любими мъченици, които в продължение на хиляда години са паднали на земята за защитата на благословените родни земи. Почитам с благодарност паметта на всички наши ветерани, особено на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на нашата Република, победоносния командир на нашата Война за независимост, и на всички героични членове на нашия парламент и на нашата армия. Пожелавам успех на нашите сили за сигурност, които жертвоготовно служат вътре и извън нашите граници за оцеляването на нашата родина." /БГНЕС