Ердоган: Няма напредък по кандидатурата на Швеция за НАТО

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не е постигнат напредък в стремежа на Швеция да се присъедини към НАТО и призова Стокхолм да предприеме "конкретни действия", за да разсее опасенията на Анкара, съобщават от неговия офис.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция

В телефонен разговор с шведския премиер Магдалена Андершон Ердоган повтори, че „Швеция трябва да предприеме стъпки по отношение на такива фундаментални въпроси като борбата с тероризма“, се казва в изявление на турското президентство.

Турция "иска да види обвързващи ангажименти по тези въпроси заедно с конкретни и ясни действия".

Финландия и Швеция обсъдиха с Турция в Брюксел в понеделник кандидатурите си за НАТО, които са в застой, но Анкара разсея надеждите, че спорът помежду им ще бъде разрешен преди срещата на върха на алианса следващата седмица.

Турски представители казаха, че Анкара не разглежда срещата на върха като краен срок за разрешаване на възраженията на Анкара.

Андершон, която стана министър-председател в края на миналата година, каза, че разговорът с Ердоган е минал добре.

Тя написа в „Туитър“, че са се споразумели за важността на постигането на напредък преди срещата на върха на НАТО в Мадрид следващата седмица, където очаквам с нетърпение срещата с президента Ердоган и другите лидери от алианса“.

Анкара обвини Финландия и по-специално Швеция, че предоставят сигурно убежище за незаконни кюрдски екстремисти, чиито бунтове в продължение на десетилетия срещу турската държава отнеха десетки хиляди животи.

Магдалена Андершон, премиер на Швеция

Ердоган каза на Андершон, че Швеция "трябва да направи конкретни промени в отношението си" към обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и нейните сирийски филиали, каза президентството.

„В това отношение Швеция не е предприела никакви реални действия, насочени към разрешаване на проблема с Турция“, се добавя в него.

Турският лидер изрази също надежда, че Швеция ще премахне ембаргото за доставка на оръжия срещу Турция, наложено от Стокхолм през 2019 г. заради военната офанзива на Анкара в Сирия.

Той също така каза, че се надява ограниченията върху отбранителната индустрия на Турция да бъдат премахнати, а Швеция да екстрадира няколко души, обвинени от Анкара в съпричастност към тероризъм.

Телефонното обаждане идва, след като Ердоган обсъди кандидатурата на двете страни с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг.

Ердоган каза също на Столтенберг, че "Швеция и Финландия трябва да предприемат конкретни и искрени стъпки" срещу забранените кюрдски екстремисти, каза президентството.

Столтенберг каза, че е имал "позитивен разговор" с "нашия ценен съюзник" Ердоган.

„Съгласихме се да продължим преговорите в Брюксел и Мадрид следващата седмица“, написа той в „Туитър“. / БГНЕС, АФП

Истанбул / Турция