Ердоган иска затопляне с ЕС, но критикува НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че иска да подобри отношенията с Европейския съюз и се надява на същата "добра воля" от 27-членния блок.

Коментарите на Ердоган идват след година на напрежение, свързано с по-категоричната външна политика на Турция в Източното Средиземноморие, както и в Либия и части от Близкия изток. В резултат на това отношенията на намиращата се в тежка икономическа криза Турция са особено обтегнати с Гърция и с европейския лидер Франция. Но турският лидер смекчи някои от най-твърдите си позиции и прие помирителния тон по време на телевизионна среща с посланици на ЕС в президентския комплекс в Анкара. "Готови сме да върнем отношенията си в релси," каза Ердоган на посланиците. "Очакваме нашите европейски приятели да покажат същата добра воля." Турция и Гърция тази седмица се споразумяха да разгледат своя дългогодишен спор за морските граници на проучвателни преговори в Истанбул на 25 януари. Срещата ще бъде първата, след като така наречените „проучвателни разговори“ между двете неспокойни натовски съседки бяха прекратени през 2016 г. след 60 безплодни кръга, продължили 14 години. "Ние вярваме, че проучвателните преговори ... ще бъдат предвестник на нова ера," каза Ердоган. Той също така заяви, че е отворен за по-добри отношения с Париж след месеци на лични вражди с френския президент Еманюел Макрон. "Искаме да спасим отношенията си с Франция от напрежение", каза Ердоган. В същото време обвини НАТО, че алиансът не предоставя достатъчна помощ на страната в борбата с тероризма.

"Сигурността на ЕС и НАТО започва по източните ни граници. Никога не сме отказвали да си сътрудничим в борбата срещу тероризма в рамките на НАТО. Защо страните от НАТО ни оставят сами в борбата срещу тероризма? Кой, освен Турция, се бори с "Ислямска държава"?", твърди Ердоган. Той обвини и САЩ, че предоставят военна помощ на силите за самоотбрана на сирийските кюрди, които в Турция се считат за терористична организация, свързана със забранената в страната Кюрдска работническа партия ПКК. „Хиляди камиони с оръжия и превозни средства бяха изпратени на терористични групировки. И те започнаха война срещу нас, използвайки всичко това. Ние, като страна членка на НАТО, се борим и ще се борим срещу тях“, каза турският лидер.

„Ислямска държава“ възникна през 2006 г. чрез сливането на редица терористични групи. До 2013 г. групировката принадлежи към редиците на сунитските автономни въоръжени формирования и се състои от не повече от 4 000 души. Групата придоби широко разпространение през лятото на 2014 г., когато бойците започнаха широкомащабна офанзива в Северен и Западен Ирак. ИД придоби най-голяма сила по време на операциите в Сирия, където се бори срещу правителствените сили. /РИА Новости