Ердоган: Инцидентът в Полша може да е техническа грешка

Инцидентът в Полша може да е техническа грешка, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

На 15 ноември вечерта полските медии съобщиха, че две ракети са паднали на полска територия в Люблинското воеводство на границата с Украйна и са убили двама души. Министерството на външните работи на републиката заяви, че ракетата, която е паднала в Полша, е руско производство. Полският президент Анджей Дуда заяви, че Варшава няма точна информация чии ракети са паднали на територията на републиката.

"Тази сутрин канцлерът на Федерална република Германия Шолц ми съобщи, че шест държави от НАТО са провели дискусии и - сега ви предавам тези данни - са стигнали до заключението, че може да става дума за техническа грешка. Според техните заключения това не е била руска ракета", заяви Ердоган на пресконференция в рамките на срещата на върха на Г-20.

Ердоган не уточни кои шест държави има предвид.

Днес сутринта президентът на САЩ Джо Байдън свика на спешна среща лидерите на Г-7 и НАТО, които също като него участваха в срещата на върха на Г-20 в Бали. В края на заседанието той заяви, че по предварителна информация ракетата, паднала в Полша, не е дошла от Русия.

Според руското министерство на отбраната в този ден не е имало удари по цели в близост до украинско-полската граница, а публикуваните снимки на някои отломки нямат нищо общо с руски оръжия. Агенцията заяви, че всички изявления на полските медии за предполагаемо сваляне на "руски" ракети са умишлена провокация с цел ескалация.

Военният експерт Алексей Леонков заяви пред РИА Новости, че руските крилати ракети не биха могли да поразят полската територия, но украинските ракети от системата С-300 биха могли да го направят,

„Такива примери е имало и преди, включително поразяването на жилищни сгради от страна на Украйна със зенитни ракети“, каза той.

Пентагонът заяви, че в ситуацията с падането на ракетата в Полша възнамерява да разчита не на спекулации, а на факти, за чието изясняване има достатъчно възможности. В същото време Пентагонът няма да говори за приложимостта на член 5 от Устава на НАТО, докато не получи фактите, заяви военният говорител Патрик Райдър. Членът гласи: договарящите се страни се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се счита за нападение срещу тях като цяло.

Ердоган заяви, че има доказателства, че Русия не е замесена в инцидента със свалената ракета в Полша.

"За нас е важно, че Русия каза: "Ние нямаме нищо общо с това." Освен това Шолц заяви на срещата ни тази сутрин, че трябва да разследваме инцидента в детайли. Важно е също така, че Байдън отрече, че ракетата е принадлежала на Русия", заяви Ердоган на пресконференция в рамките на срещата на върха на Г-20.

Турция ще продължи да развива отношенията и диалога с Русия, а пътят към мира в Украйна е диалогът, заяви още президентът.

"Полагаме усилия да привлечем на масата за преговори както Русия, така и Украйна. Ще продължим да развиваме отношенията и диалога с Русия. Смятам, че методът на подстрекаване на Русия е неправилен. Пътят към мира минава през диалога. Искаме мир в света. Веднага след като се върна, ще продължим нашата "телефонна дипломация" с уважаемия (руски президент) Путин", заяви Ердоган на пресконференция в Бали.

Според него Турция и Русия имат добра база за двустранни отношения.

"Ние сме съседи и продължаваме да развиваме отношенията си", подчерта Ердоган. /БГНЕС