Ердоган и Путин започват строеж на руски газов хъб в Турция

Анкара и Москва ще работят съвместно за изграждането на газов хъб в турския регион Тракия, предаде Анадолската агенция, цитирайки турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"За подобен разпределителен център, разбира се, Тракия се разглежда като най-важното място за този бизнес", каза Ердоган, визирайки региона в северозападна Турция, близо до гръцката граница.

"Заедно с Путин инструктирахме нашето Министерство на енергетиката и природните ресурси и съответната институция от руска страна да работят заедно. Те ще свършат тази работа там", заяви Ердоган.

"Където и да е най-подходящото място, надяваме се, че ще създадем този газов хъб. Имаме национален разпределителен център, но, разбира се, сега това ще бъде международен разпределителен център", допълни Ердоган.

БГНЕС припомня, че по-рано в казахстанската столица Астана Ердоган проведе среща при закрити врата с Путин, който предложи изграждането на газов хъб в Турция.

Путин определи Турция като „най-надеждния партньор“ за доставките на газ за Европа. Според него изграждането на хъб в Турция ще позволи „да се продава газ на разумни цени“ и да се изключи „политизирането“ на въпроса. /БГНЕС