Ердоган: Гърция нарушава Лозанския мир

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Гърция за предполагаемо нарушение на споразумение, което регулира отношенията между двете страни от близо век.

В изявление, публикувано по повод 99-ата годишнина от подписването на Лозанския договор, Ердоган обвини Атина, че подкопава правата на мюсюлманското малцинство в гръцкия регион Тракия, пише „Катимерини“.

"Условията, записани в договора, особено правата на турското малцинство, бяха пренебрегнати или умишлено подкопани", заяви турският лидер, визирайки мюсюлманското малцинство. "Не е възможно страната ни да приеме тази ситуация, която е несъвместима с добросъседските отношения и спазването на договора".

Договорът от 1923 г. е подписан от новата Република Турция за уреждане на споровете със съюзниците, включително Гърция, след Първата световна война и Турската война за независимост. Той очертава правата на останалото мюсюлманско малцинство в Гърция и на християните в Турция след ожесточен конфликт между страните, който е последван от размяна на населението. В него се определят и условията за гръцкото управление на островите в Егейско море, които се намират край бреговете на Турция.

Наскоро Анкара се оплака, че Гърция е нарушила договора, като е милитаризирала островите. Атина твърди, че действа в съответствие с международното право и защитава територията си в условията на постоянна турска враждебност.

Турското външно министерство осъди в петък затварянето на четири училища на мюсюлманското малцинство в Тракия, като заяви, че това показва "дискриминационна и потисническа политика" на гръцкото правителство.

Гръцкото външно министерство отхвърли "необоснованите" твърдения, като заяви, че училищата са били закрити, тъй като броят на учениците е спаднал под минималните изисквания. /БГНЕС