Ердоган: Доверието в икономическата стабилност на Турция се засили след изборите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган присъства на вечеря на Турско-американския бизнес съвет (TAİK) в Ню Йорк.


Обръщайки се към представителите на бизнес средите в САЩ, Ердоган заяви: "Миналата година САЩ се превърнаха във втората страна износител и петата страна вносител в икономиката на Турция. В края на 2022 г. обемът на двустранната търговия надхвърли 32 млрд. долара. Ние ще вдигнем тази летва до нивото от 100 млрд. долара".

Президентът заяви, че доверието в икономическата стабилност на Турция се е увеличило след изборите, предаде Анадолската агенция.

Ердоган продължи със следните думи: "Стремим се да премахнем факторите, които увеличават инфлацията, като прилагаме инструменти на фискалната политика и политика на доходите, без да правим компромис с икономическия растеж. Стремим се да създадем устойчив климат за растеж чрез нашите политики, които дават приоритет на инвестициите, заетостта, производството и износа", каза той.

Президентът сподели плановете си за икономическите перспективи.

"Както знаете, неотдавна открихме финансовия център в Истанбул, а след историческото откритие в Черно море Турция активизира усилията си за проучване и добив на природен газ и нефт. С финансовия център в Истанбул искаме да превърнем страната ни в световен център за финансиране и финансиране с участие на гражданите. В рамките на този център ще създадем нова структура, в която ще се търгуват и оценяват много продукти - от природен газ до минерали. Искаме също така да превърнем финансовия център в Истанбул в наш енергиен център", заяви Ердоган.

Той изрази задоволство от развитието на отношенията със САЩ в областта на туризма, По думите му през 2022 г. повече от 1 милион американски туристи са посетили Турция и този брой ще се увеличи още повече през следващия период.

Президентът отбеляза, че Турция и САЩ имат дългогодишни съюзнически отношения в рамките на НАТО. Позовавайки се на отношенията между САЩ и Турция във военно-промишления комплекс, Ердоган изрази надежда за по-тясно сътрудничество.

"Очакваме скорошно премахване на пречките пред развитието на нашето сътрудничество в областта на отбранителната промишленост", подчерта турският държавен глава.

Президентът благодари на американските бизнесмени, които инвестират в икономиката на Турция.

"Благодарение на реформите през последните 20 години нашата Турция е привлякла повече от 252 милиарда долара преки международни инвестиции. Делът на Турция в глобалните инвестиции е 1,03% през 2022 г. Приблизително 14,4 млрд. долара са преките инвестиции, които идват в Турция от Съединените щати. Бих искал да благодаря на 288 американски компании и американски предприемачи, които са инвестирали в нашата страна, за доверието им в турската икономика", каза той.

Ердоган добави, че приносът на турските бизнес среди към американската икономика също е достигнал значително равнище. Той съобщи, че преките инвестиции на турските компании в САЩ през последните 10 години възлизат на около 8,6 милиарда долара.

Обяснявайки, че турската икономика е нараснала с 3,8% през второто тримесечие, тъй като се възстановява от земетресението, което удари Кахраманмараш на 6 февруари, Ердоган заяви, че Турция е успяла да се превърне във втората най-бързо растяща страна сред членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и третата сред страните от Г-20.

Президентът заяви още, че износът на Турция е достигнал 165 млрд. долара за 8 месеца и 253,5 млрд. долара на годишна база, и отбеляза, че туристическият сезон е бил много по-натоварен в сравнение с предходната година.

Заявявайки, че няма спад в заетостта, Ердоган отбеляза, че въпреки земетресението, през първите 6 месеца на тази година се наблюдава нетно увеличение на заетостта с 220 000 души. /БГНЕС