Ердоган: Армения трябва да хване протегнатата към нея ръка за мир

Президентът Реджеп Тайип Ердоган беше посрещнат от президента на Азербайджан Илхам Алиев на международното летище в Нахичеван. След това двамата лидери проведоха двустранна среща и беше положена основата на газопровода Игдир-Нахичеван, съобщава „Хюриет“.


Президентът Ердоган призова: "Успехът на Карабахската операция е повод за гордост. Очакваме от Армения да хване протегнатата към нея ръка за мир и да предприеме искрени стъпки оттук нататък".

Алиев от своя страна заяви: "Вие и целият турски народ бяхте с нас във войната".

Президентът Ердоган и азербайджанският президент Алиев се срещнаха след края на напрежението в Карабах. Подписани бяха споразумения за сътрудничество в много области. След срещата двамата лидери дадоха пресконференция.

Днес Нахичеван има голям потенциал по отношение на икономиката, транспорта и енергийните линии. Ние ще имаме възможност да реализираме напълно този потенциал. Проектът за газопровод Игдир-Нахичеван ще продължи да развива сътрудничеството ни с Азербайджан. В допълнение към проекта току-що бяха подписани нови споразумения в областта на енергетиката“, каза Ердоган.

В речта си пред Общото събрание по-рано Ердоган заяви, че Турция подкрепя предприетите от Азербайджан стъпки за защита на териториалната му цялост. /БГНЕС