Епископ Поликарп: Прошката ни учи да бъдем смирени

Сирни Заговезни е последната подготвителна неделя в изпълнение на седмиците, които са предвидени от Светата църква за подготовка за Великия спасителен пост. Последна неделя, в която всеки един православен християнин, си припомня какъв трябва да бъде неговият пост.

Това каза в интервю за БГНЕС Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Свещеникът призова да простим на човеците съгрешенията, да поискаме прошка и да бъдем смирени.

„Една от основните идеи на Неделя Сиропустна е именно тази – да стъпим в Светия Велик пост умиротворени, одухотворени, изпълнени с духовна чистота, която да ни съдейства да имаме достоен подвиг и разбира се, още по-достойно да посрещнем Възкресението на Иисус Христос. Второто нещо, което тази неделя като смисъл внедрява в нашето познание, това е в поста да бъдем хора, които да разбират как да постят, по какъв начин, лишавайки се от храна, да получат и подкрепа за себе си както духовна, така и телесна. Също откриваме обяснението на всичко това в Евангелското четиво, което казва: „Вие, когато постите, постете така щото никой да не знае. Лявата ви ръка да не знае какво прави дясната. Умийте се, очистете се, бъдете прилични, прилежни и не давайте с нищо да си проличи, че вие сте в някакъв подвиг“. Това не е случайно, защото когато човек започне да пости, когато човек започне духовен подвиг на лишение, винаги малко или много това се вижда, показва се в неговото поведение“, каза епископ Поликарп.

Той обясни, че понякога се проявява раздразнителност у този, който пости и посъветва: Когато правим подвиг, е редно само ние да знаем.

„Като трети смисъл на тази последна подготвителна за Великия пост Неделя Сиропустна, са отново в думите на Евангелието. Сам Спасителят казва: „Да си събираме съкровище на небето, а не на земята“. Съкровище, което на небето никой не може да окраде и да ни отнеме, докато всяко едно съкровище на земята може да ни бъде отнето“, коментира още епископ Поликарп.

Той обясни, че тези три послания, заложени в Евангелското четиво на Неделя Сиропустна, всъщност е дълбокият смисъл на този ден в подготовката ни достойно да встъпим във Великия и спасителен пост.

„Да простим на човеците съгрешенията, да поискаме прошка, да бъдем смирени, да бъдем човечни, да постим така щото да бъде постът ни пред Бога, а не пред човеците и в същото време да имаме полза както пред Бога, така и пред човеците и посредством всичко това да събираме духовно богатство, което да е най-вече пред Бога в неговото Небесно царство“, каза още епископ Поликарп.

Негово преосвещенство обясни, че прошката ни учи да бъдем смирени.

„Няма как човек да поиска прошка, ако не се смири. Няма как да поиска истинска прошка и да получи такава, ако не наведе своята глава. Смирението е основната духовна добродетел, за която само Спасителят казва: „Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат“. Тя ни учи на човечност, на любов към нашия ближен, както и на това, че няма грях, който да не може да бъде простен и за който човек да не може да поиска прошка”, каза още свещеникът.

Епископ Поликарп обясни и с какви чувства трябва да бъде започнат Великият пост.

„Редно е с добри мисли всеки един да пристъпи в духовния подвиг. Затова се подготвяме така усърдно за Великия пост, да очистим сърцата си, душите си, да се отърсим от ежедневното, битовото и да се насочим изключително към духовното, към това, което обновява човека. Дяволът означава дух, който забърква ума на човека, ние се стремим да изчистим нашия ум и разбира се, да бъдем в единство с Бога, а не в разделение“, каза Негово преосвещенство.

Епископ Поликарп отправи и благопожелание към всички православни християни да има единство и мир между всички нас. /БГНЕС