ЕП свали имунитета на Ева Кайли, замесена в скандала „Катаргейт“

Европейският парламент (ЕП) гласува за свалянето на имунитета на гръцкия евродепутат Ева Кайли, която е центъра на скандала „Катаргейт“. Решението на законодателния орган на ЕС беше взето във връзка с дело, в което Кайли е обвинена в измама и злоупотреба с парламентарни надбавки.


Доклад на Европейската служба за борба с измамите повдигна подозрения, че е налице измама при плащанията на акредитирани парламентарни сътрудници на Кайли, евродепутат от лявата гръцка партия ПАСОК, съобщи „Balkan Insight”.

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши поиска от председателя на ЕП Роберта Мецола да снеме имунитета на Кайли. Кьовеши поиска и свалянето на имунитета на гръцкия евродепутат от "Нова демокрация" Мария Спираки по същото дело.

Кайли, бивш заместник-председател на ЕП, поиска от Съда на ЕС да отмени исканията за снемане на имунитета ѝ.

На 16 януари Съдът на ЕС отхвърли искането ѝ, като заяви, че "въпросните актове не подлежат на оспорване" и че свалянето на имунитета на евродепутата е необходимо, за да се гарантира ефективността на разследването.

Кайли е в центъра на вниманието и на т.нар. скандал "Катаргейт", като е обвинена в приемане на подкупи за насърчаване на интересите на страната от Персийския залив в ЕС.

По същото дело са обвинени още трима души, включително италианският ѝ партньор, бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери. След това стана ясно, че Мароко и Мавритания също са давали подкупи на членове на ЕП.

Първоначално Кайли остана в ареста в брюкселски затвор повече от четири месеца. След това беше освободена, но беше задължена да носи електронна гривна за проследяване и няма право да напуска Брюксел.

Въпреки че нейната партия ПАСОК я отстрани от длъжност и я лиши от поста заместник-председател на ЕП, тя все още може да участва в законодателния процес и други парламентарни дейности като независим член на ЕП./БГНЕС