ЕП: РСМ и България да възобновят диалога на базата на Договора

РС Македония и България трябва да възобновят конструктивния диалог в съответствие с Договора за приятелство и добросъседство. Добросъседските отношения са същностна част от процеса на разширяване на Европейския съюз.

В Европейския парламент беше обсъден Докладът за напредъка на РС Македония. Той бе представен от докладчика за страната евродапутатът Илхан Кючюк, представител на ДПС в групата на Либералите.
РС Македония и България трябва да възобновят конструктивния диалог в съответствие с Договора за приятелство и добросъседство. Само Договорът за приятелство ще даде възможност за начертаване на пътната карта на региона. Тя е в интерес и на ЕС", подчерта той.
Договорът между РСМ и България беше подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г.

Значението на добросъседските отношения като основа за присъединяването на страна-кандидат бе подчертано и от еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели.
„Добросъседските отношения са същностна част от процеса на разширяване на Европейския съюз. Договорът за приятелство и добросъседство с България трябва да бъде изпълняван добросъвестно и от двете страни“, каза еврокомисарят и призова Скопие и София да удвоят усилията си и да намерят решение на нерешените въпроси.
Вархели заяви, че РСМ осъществява реформи в областта на правосъдието и борбата с организираната престъпност, но остава много работа. „Правителството в Скопие трябва да продължи с реформите“, категоричен е еврокомисарят.
Разчитаме да се приеме преговорната рамка и да се проведе първата междуправителствена конференция максимално бързо още по време на това председателство, каза още Вархели.

Евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев заяви, че България е за разширяването, но е против омразата и дискриминацията.
„Да на разширяването към всички страни от Западните Балкани. Не на лъжите, омразата и дискриминацията“, каза той.
Ковачев припомни, че в РС Македония продължава да се дискриминира всеки, който открито заяви своята българска идентичност и произход. Историческата истина е табу, а всеки, който открито я споделя, бива подлаган на натиск, обиди и дискриминация.
„Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкване на основни демократични права от една страна кандидат като например правото на изразяване без очакване на негативни последици“, подчерта Ковачев.
Над 130 000 са българските граждани по произход в РСМ като част от българската историческа общност, която до идване на Титовия режим представлява мнозинство там, каза още евродепутатът. Тези хора живеят в страх, те са притискани да не се пишат българи на предстоящото преброяване, съобщи той.
Като последен пример Андрей Ковачев даде случаят с македонския представител на „Евровизия“.
„Неговият единствен грях беше, че сподели своя български произход. Последва вълна от обиди, заплахи и опити за отстраняването му от конкурса, каза той.

Словенската евродепутатка Таня Файон призова България да преразгледа своето отношение към РС Македония. Тя се усъмни дали българската политика спрямо Скопие не е предизборен ход от страна на българското правителство.
Файон изрази подкрепа към политиката на разширяване. „Политиката на разширяване е основата за стабилна Европа. Западните Балкани са част от споделената отговорност за развитието. Това е пътят към спиране на младите хора да напуснат региона“, каза тя. Според нея обаче твърдо трябва да се спазват принципите на демокрацията и върховенството на закона.

Българският евродепутат Ангел Джамбазки заяви, че днес в РС Македония се извършва драстично нарушаване на човешките права. Това не се случва в Африка, а в Европа под носа на Европейския парламент. Той изрази възмущението си от някои европейски депутати, преди всичко от групите на Социалистите и Зелените, които не забелязват тези нарушения.
Джамбазки подчерта, че днес в РС Македония живеят стотици хиляди граждани, които се определят като българи. Той призова евродепутатите да не налагат двойни стандарти.
„ВМРО винаги ще бъде на страната на историческата истина. Не може да промените факта, че до 1944 е Българска и тя ще остане такава“, категоричен е Джамбазки.

Вземането на страна пречи на диалога и изостря конфронтацията. Това заяви евродепутатът Петър Витанов по повод предложените изменения към доклада за РС Македония.
„Част от предложените изменения задълбочават конфронтацията в конфликта“, каза той.
БГНЕС припомня, че в тях представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се „призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.
„Ние сме за напредъка на Република Северна Македония, но той минава само през зачитане и уважение на добросъседските отношения. Българо-македонският диалог има нужда от динамо, не от динамит“, заключи Витанов.

Докладът на Европарламента за РСМ обхваща две години, изпълнени с динамични събития за Западните Балкани. В документа се посочва още, че РСМ извървя дълъг и труден път по извършването на реформи, докато стигне до започването на преговори. РСМ стана заслужено 30 държава член на НАТО. Постигнатият напредък показва решителността на РСМ да върви по европейския път и да укрепва върховенството на закона.
В същото време в доклада се призовават всички партии да проявяват конструктивност и да се откажат от националистическа риторика. Северна Македония не бива да спира с реформите и преди всичко борбата с корупцията и да осигури свободата на медиите. /БГНЕС