Енергийната инфраструктура на Турция след земетресението: Огромен пожар, спрени газопроводи и петролопроводи

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви 7-дневен национален траур заради стотиците жертви на разрушителните земетресения, които разтърсиха страната в понеделник. Последиците за енергийната инфраструктура на страната остават тежки.

В пристанището Искендерун в Южна Турция след земетресението е избухнал огромен пожар, при който са изгорели товарни контейнери. Снимки, разпространени от вестник ‚Сабах“, показват това.

В резултат на трусовете са натрупани контейнери, а десетки от тях са се запалили. Черен гъст дим се издига на много метри над пристанището.

Силното земетресение, което разтърси югоизточната част на Турция рано днес, е нанесло сериозни щети на енергийната инфраструктура на страната, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Мощният трус с магнитуд 7,8 причини сериозни щети на инфраструктурата, особено в провинция Кахраманмараш, считана за епицентър на земетресението, каза Дьонмез пред репортери.

Отделно от това официални лица заявиха, че два критични петролопровода и атомна електроцентрала, която в момента се изгражда, са останали незасегнати.

Сериозни щети са нанесени на електропреносните и разпределителните линии за природен газ, информира Дьонмез.

По-рано държавният оператор на газопроводи BOTAŞ съобщи, че поради повреда на газопровод е спрян потокът на природен газ към провинциите Газиантеп, Хатай и Кахраманмараш и някои други области.

Дьонмез потвърди, че главният преносен газопровод в окръг Тюркоглу на Кахраманмараш, в близост до епицентъра, е бил повреден най-много. "Това е нашият главен преносен газопровод, който пренася природен газ до Газиантеп, Хатай и Килис, особено до Кахраманмарас. Към момента в тези райони може да има прекъсвания на електрозахранването", добави той.

Екипи работят по възстановяването на повредените линии, каза той и добави, че около 30 подстанции, принадлежащи на Корпорацията за пренос на електроенергия на Турция (TEIAŞ), са претърпели различна степен на повреда.

"Изпратихме нашите мобилни електроцентрали в региона. По-специално, ще се опитаме да доставим природен газ и енергия на обекти като болници, кухни и пекарни, както чрез метода на транспортиране на сгъстен природен газ (CNG), така и чрез мобилни генератори", каза Дьонмез.

Не е имало повреди по петролопровода Керкук-Джейхан, по който се пренася петрол от Ирак за Турция, нито по петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан (БТД), заяви пред Ройтерс служител от енергийния сектор.

Въпреки това регионалното правителство на Кюрдистан (РПК) заяви, че петролните потоци през турското пристанище Джейхан са временно преустановени.

"Поради земетресението, което засегна Турция и Сирия, и за да се гарантира безопасността на износа на петрол и да се предотвратят всякакви нежелани инциденти, износът на петрол през тръбопровода, свързващ Кюрдистан с Турция, е преустановен", се казва в изявление на регионалното министерство на природните ресурси.

Изявлението последва спирането на работата на петролния терминал в Джейхан в южната провинция Адана. Корабната агенция "Трибека" заяви, че ще се проведе спешна среща по въпроса. Източносредиземноморският терминал се намира на около 155 км от района на епицентъра на земетресението. Кюрдският регион обикновено изнася около 450 000 барела петрол дневно през Турция.

"Регионалното правителство на Кюрдистан потвърждава спирането на износа на петрол през Турция в Джейхан поради земетресението, което засегна няколко района в страната", написа в Туитър Лоук Гафури, ръководител на отдела за връзки с чуждестранните медии в Кюрдистан. "Износът ще бъде възобновен, след като приключи внимателната проверка на тръбопроводите", се добавя в туита.

Повечето производители на петрол нагоре по веригата разполагат с капацитет за съхранение за няколко дни, така че производството в Кюрдистан би трябвало да продължи в близко бъдеще, заяви източник от петролната индустрия пред Ройтерс.

Що се отнася до потоците суров петрол от Азербайджан, двама източници заявиха, че няма повреди на терминала Баку-Тбилиси-Джейхан, но един от източниците добави, че проверки ще се проведат през следващите 1-2 дни. Има достатъчен капацитет за съхранение в Джейхан и в Баку и при необходимост потоците могат да бъдат намалени, каза вторият източник.

Междувременно, в свое известие „Трибека“ информира, че пристанищата в югоизточна Турция също са били засегнати от земетресението и че се съобщава за забавяне на операциите.

В изявление на Limak Group се казва, че докът на пристанището в Искендерун е бил частично повреден, а снимки в социалните медии показват десетки преобърнати контейнери. По-късно кадри показаха тъмен дим, който се издига сред контейнерите. След проверки на щетите морският орган съобщи в Twitter, че операциите в пристанищата освен в Искендерун продължават.

Атомната електроцентрала "Аккую", първото подобно съоръжение в Турция, което в момента се изгражда на брега на Средиземно море, не е пострадала, заяви служител на руската компания, която изгражда централата.

"Тук бяха усетени трусове с магнитуд около 3,0..., но нашите специалисти не съобщиха за щети по сградите, крановете или оборудването", заяви Анастасия Зотеева от руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом". "Въпреки това провеждаме мащабни диагностични мерки, за да сме сигурни, че строителните и монтажните дейности могат да продължат безопасно".

Планираното завършване на първия блок на АЕЦ "Аккую" и доставката на ядрено гориво е предвидено за първата половина на тази година. Останалите три реактора трябва да започнат работа до края на 2026 г., с темп от един на година, за да имат в крайна сметка обща инсталирана мощност от 4800 мегавата. След като бъде завършена, централата се очаква да произвежда до 10% от необходимата за страната електроенергия. /БГНЕС, Сабах