Емисиите на CO2 ще нараснат с 5% през 2021 г.

Емисиите на парникови газове през 2021 г. ще нараснат с около 5%. Така те ще достигнат нивото, на което бяха преди началото на пандемията от COVID-19. Резултатите от изследването са публикувани от научното списание Earth System Science Data.

„Бързото връщане на емисиите до предишното ниво през 2021 г. показва, че се връщаме към старата въглеводородна икономика. Инвестициите в зеления сектор, които бяха включени в плановете за възстановяване на икономиките на много страни след пандемията, очевидно не бяха достатъчно, за да се избегне рязкото увеличение на емисиите“ – каза един от авторите на изследването, професор в университета в Ексетър (Великобритания) Пиер Фридлингщайн.

Разпространението на пандемията доведе не само до претоварване на здравните системи във всички страни по света, но и до рязък спад в промишленото производство, автомобилния трафик и много други източници на парникови газове.

Според оценки, направени миналото лято, емисиите на парникови газове са намалели с около 17% в сравнение със зимата и ранната пролет на 2019 г. По предварителни оценки за цялата 2020 г. масата на годишните емисии на въглероден диоксид е намаляла с около 2,4 милиарда тона (7%). Досега това е най-големият спад в цялата история на наблюденията.

Фридлингщайн и колегите му в международния проект Global Carbon установяват, че този рязък спад е само временен. Според техните изчисления емисиите през 2021 г. ще нараснат с почти 5%, тоест човечеството ще се върне към нивата отпреди пандемията.

Значителна част от това увеличение ще бъде от четирите основни замърсителя - в САЩ и ЕС емисиите парникови газове ще се повишат с около 7,6% тази година, докато в Китай и Индия ще се увеличат с 4% и 12,6%. В други страни по света емисиите няма да се променят толкова много - според учените те няма да надвишават нивото от 2019 г.

Климатолозите са предвидили и как ще се промени обемът на емисиите, свързани с различните индустрии в икономиката: едва ли ще се промени нивото на замърсяване от авиацията и автотранспорта, но със сигурност ще нарасне силно за енергетиката и индустрията.

Такова бързо връщане на емисиите към предишни нива поставя под съмнение целите на Парижкото споразумение да задържане на глобалното затопляне под 1.5 градуса. /БГНЕС