Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не си сертифицира всички инсталации

Мощностите на ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работят докато не си приведат всичките инсталации в ред и не ги лицензират. Проверки се извършват в цялата страна по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, но тъй като там имаше проблем, аз отидох на място. Това каза екоминистърът Емил Димитров след провелата се спешна среща при премиера по повод решаването на водната криза в Перник, предаде репортер на БГНЕС.

„Трябваше да се окаже съдействие, тъй като имахме проблем с дадени разрешителни, с въведени мощности, с гаранционни срокове, с незавършени процедури, притеснения, че има опасни отпадъци, които се горят. Нямаше опасни отпадъци. Има незавършена процедура. Казах ми, че имат тримесечен срок да приведат в съответствие всичките си мощности, ако желаят да могат да упражняват тази си вид дейност“, обясни министърът на екологията и поясни, че в конкретния момент инсталацията, която е имала експериментална възможност да работи, има незавършена процедура.

„Посъветвах ги да спрат, те са на друго мнение. По всяка вероятност ще има принудителна административна мярка. Тази мощност ще бъде спряна и докато не си приведат всичките инсталации в ред, не ги лицензират, не ги сертифицират и не получат съответното разрешително, няма да работят. Ще работи всичко друго, но не и това което са искали през тази мощност, тъй като контролните институции нямат сигурността, че там нещо не се случва“, каза още Димитров.

Той увери, че при извършената проверка тази сутрин не е установено превишение на вредните емисии.

„Към този момент има станции, които следят, има инсталации, които мерят вредните емисии. Казал съм им, вчера, тази мощност да бъде спряна, докато не получат разрешение. Ще го получат и официално. Те са на друго мнение, ще се видим в съда“, зарече се министърът./БГНЕС