Елизабет Втора празнува 93-ия си рожден ден

Британската кралица Елизабет Втора – най-възрастният и най-дълго служилият жив монарх в света, днес празнува 93-ия си рожден ден, съобщава Ройтерс. По традиция рожденият ден на кралицата се отбелязва два пъти: веднъж на истинската дата 21 април и „официално“ на избрана дата през май или юни.

Официалният рожден ден се насрочва да бъде отпразнуван в месеци, когато вероятността за хубаво време е по-висока, за да може армията да проведе традиционния си парад.

Днес не само по повод личния си празник Елизабет Втора посети и Великденската църква в параклиса на замъка Уиндзор. Тя беше придружена от членовете на своето семейство, включително внуците си - принцовете Уилям и Хари, и съпругата на Уилям – Катрин. Съпругата на Хари – Меган, която е в напреднала бременност и всеки момент се очаква да роди първото си дете, не присъстваше на службата.

Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 година и се възкачва на британския престол през 1952 година – едва 25-годишна, след внезапната смърт на баща си – крал Джордж VI.

Тя е и най-дълго управлявалият монарх на Острова, което я превръща в най-могъщата жена в света За 77-те години, през които е на трона, в Съединените щати се сменят 12 президенти, а във Ватикана - шестима папи. През това време монархът е имала контакт с 14 последователни британски премиери, от Уинстън Чърчил до Тереза Мей и е поставила подписа си под над 3500 закона, гласувани от парламента. / БГНЕС