Елизабет II: Световните лидери говорят, но „не правят достатъчно“ за климата

Кралица Елизабет II взе на мушка световните лидери, които "говорят", но "не правят" достатъчно за изменението на климата, очевидно имайки предвид тези, които не участват в предстоящата среща на върха COP26, съобщи АФП.

95-годишната кралица беше чута да прави забележките си по микрофона, докато откриваше Уелската асамблея в Кардиф в четвъртък.

Тя каза на Елин Джоунс, председател на парламента: "Изключително, нали. Чувам всичко за COP... но все още не знам кой ще дойде. Нямам представа.

Знаем само за хората, които няма да дойдат... Наистина е дразнещо, когато те говорят, но не правят нищо".

Всички погледи са насочени към двуседмичната среща на върха на ООН за климата в Глазгоу, която започва на 31 октомври, и към това дали ще присъства китайският президент Си Цзинпин,.

Не е ясно и дали Нарендра Моди, премиер на третия по големина емитент на парникови газове в света - Индия, също ще присъства на конференцията.

Коментарите на кралицата идват след публичните изказвания тази седмица както на нейния най-голям син и наследник принц Чарлз, така и на нейния внук принц Уилям.

Дългогодишният природозащитник Чарлз заяви пред Би Би Си в интервю, излъчено в понеделник, че се притеснява, че световните лидери "само ще говорят", вместо да приложат "действия на място".

В отделно интервю за телевизията, излъчено в четвъртък, Уилям призова за нещо повече от "умни приказки" - и порица космическия туризъм.

"Нуждаем се от някои от най-големите мозъци и умове в света, които да се опитат да поправят тази планета, а не да търсят следващото място, където да отидат да живеят", добави той.

Уелският политик Джоунс каза на кралицата, че е видяла Уилям по телевизията "да казва, че няма смисъл да ходим в космоса, трябва да спасим Земята".

Кралицата се усмихна и отговори: "Да, четох за това."

Тя, Чарлз, Уилям и други високопоставени кралски особи ще присъстват на събитията по време на предстоящата среща на върха.

Участниците в срещата ще се опитат да убедят големите развиващи се икономики да направят повече за намаляване на въглеродните си емисии и да накарат богатия свят да отпусне още милиарди, за да помогне на по-бедните страни да се адаптират към изменението на климата./БГНЕС