Елизабет Борн: Повишаването на пенсионната възраст във Франция не подлежи на преговори

Министър-председателят на Франция Елизабет Борн изключи възможността да се оттегли от плана за повишаване на пенсионната възраст, предаде АФП. Профсъюзите пък се подготвят за пореден ден на масови протести и стачки срещу оспорваната реформа.

Увеличаването на минималната възраст за пенсиониране на 64 години от сегашните 62 години е част от водещия пакет от реформи, за който настоява президентът Еманюел Макрон. Той има за цел да осигури бъдещото финансиране на френската пенсионна система.

След като на 19 януари синдикалните протести срещу промяната изкараха над един милион души по улиците на цяла Франция, правителството даде знак, че има възможност за колебание по отношение на някои мерки.

Те включваха специални предложения за хората, които са започнали работа много млади, както и разпоредби за майките, които са прекъснали кариерата си, за да се грижат за децата си.

Но основната възрастова граница от 64 години не подлежи на обсъждане, заяви министър-председателят Елизабет Борн.

"Това вече не подлежи на обсъждане", заяви тя пред телевизия „FranceInfo“.

Макар че профсъюзите приветстваха готовността на правителството за преговори по някои части на плана, те твърдят, че предложената 64-годишна възраст трябва да отпадне.

Осемте най-големи профсъюза във Франция заявиха, че се надяват във вторник - следващия им планиран ден за протест - да се мобилизират "още по-масово", отколкото на митингите на 19 януари.

По този повод правителството определи броя на участниците на 1,1 милиона души, а профсъюзите - на повече от два милиона. /БГНЕС

Париж / Франция