Ели Юрукова: Вучич обеща "червен телефон" на Радев

Добре дошъл в Сърбия, драги приятелю Радев, каза Александър Вучич, посрещайки българския президент, и оцени, че отношенията между Сърбия и България могат да бъдат още по-добри, и всички останали проблеми ще бъдат решени.

Кои са те?

Според Вучич това са „дребни, по-малки проблеми“, така че това ще се реши, както и „всички други неща“. Цитирам буквално и точно Вучич, защото не зная кои са дребните, а за България - сигурно важни, - проблеми в отношенията между Белград и София. Те в никакъв случай не са за пренебрегване, и за нас остава да се надяваме на политическата мъдрост на българския президент.

Вучич обясни, че в Сърбия важат „глупави правила“ да не говори по време на предизборната кампания, и той ще ги спазва, но не пропусна да каже, че въпреки това „ние ще победим“. Това са кръговратите и неизвестностите на сръбската политическа сцена, които тук са всекидневие. Много ни се иска да повярваме, че освен икономическите връзки между Сърбия и България, които са сигурно важни, ще решим и политическите, и историческите, и човешките проблеми, които не са дребни неща.

Сръбските медии непрекъснато търсят в лицето на България някакъв неприятел, а днес – в деня на икономическото приятелство между България и Сърбия, - можехме да чуем от телевизионния екран, че България иска да раздели Северна Македония между българите и албанците. Да не говорим за ударите, които преживява забравеното от Сърбия българско малцинство.

Вучич обясни, че е договорил с Радев всекидневно да разговарят, за да успокоят „каквато и да е инцидентна политическа обстановка“. Политиците са щедри в своите обещания. Вучич планира да посети и Босилеград – можем ли да бъдем оптимисти? Всичко засега зависи от Белград, когато реши да види в лицето на България съседна държава, през която минава нейният път към Европа. /БГНЕС

-------------

Коментар на Ели Юрукова, кореспондент на Агенция БГНЕС в Белград.