Електромобилите носят загуби за "Форд"

„Форд“ повиши прогнозата си за цялата година, след като тримесечните приходи се увеличиха почти три пъти благодарение на високите цени на конвенционалните автомобили, които компенсираха загубите при електрическите превозни средства.

Акциите на големия американски автомобилен производител се повишиха благодарение на резултатите, които бяха подкрепени от по-високите продажби на автомобили с двигатели с вътрешно горене, въпреки че компанията сигнализира, че краткосрочните загуби при електромобилите ще бъдат по-големи, отколкото се смяташе досега.

Печалбата през второто тримесечие възлиза на 1,9 млрд. долара, което е почти три пъти повече от предходната година, при приходи от 45 млрд. долара, което е 12 %.

Главният финансов директор Джон Лоулър определи периода като „наистина силно тримесечие“, като заяви, че повишената прогноза отразява по-силно от очакваното ценообразуване до първата половина на 2023 г.

Но „Форд“ регистрира и оперативни загуби в бизнеса си с електрически превозни средства в размер на 4,5 млрд. долара, което е повече от предишните 3 млрд. долара.

Автомобилният производител забави графика си за увеличаване на производството на електромобили, като го измести назад, за да достигне 600 000 броя годишно през 2024 г. вместо през тази година.

Приемането на електромобилите „няма да бъде праволинейно“, каза Лоулър. „Имаме гъвкавост. Ще оптимизираме“.

На 17 юли „Форд“ обяви, че временно затваря завода си за електромобили в Руж, Мичиган, като част от плана за увеличаване на производството на пикапа F-150 Lightning.

„Форд“ също така обяви намаляване на цените на автомобила с до 10 000 долара, следвайки няколко подобни ценови действия на „Тесла“

Опитът на „Форд“ в областта на електрическите превозни средства показва, че „трябва да имаме много конкурентни продукти от гледна точка на разходите“, каза Лоулър, който посочи проучвания, според които 20-30% от потребителите проявяват интерес към електрическите превозни средства, но само 7% от тях в крайна сметка ги купуват.

Сега „Форд“ очаква през 2023 г. печалбата преди данъци да бъде между 11 и 12 млрд. долара.

Лоулър заяви, че компанията очаква по-високи разходи поради новия трудов договор с Обединените автомобилни работници, но не публикува оценки.

Акциите на „Форд“ поскъпнаха с 0,8% до 13,84 долара в следборсовата търговия. /АФП