Екзоскелетите: чудото, с което инвалиди прохождат

"Роботе, изправи се", заповядва 16-годишният Оскар Констанца и бавно, но сигурно голямата конструкция, в която е закрепено тялото му, се издига. И Оскар върви!

Екзоскелетът е прикрепен към раменете, гърдите, кръста, коленете и стъпалата. Оскар има вродено неврологично заболяване: мозъкът му не изпраща правилните сигнали към тялото му и той не може да ходи самостоятелно.

„В миналото не можех да се придвижвам без чужда помощ", спомня си той, "но сега това оборудване ми позволява да се чувствам независим“.

Екзоскелетите са изработени от Wandercraft - компания, съоснована от бащата на Оскар, Жан-Луи Констанца. Жан-Луи разказва как се е случило това по време на представянето на екзоскелета в централата на Wandercraft в Париж: "Синът ми Оскар веднъж ме подсети: "Ти си инженер по роботика, защо не направиш робот, който да ми позволи да ходя сам! След десет години няма да има инвалидни колички или поне ще бъдат много по-малко, отколкото са сега. Оскар беше сигурен в това."

Wandercraft не е единствената компания, която произвежда екзоскелети. Производителите се конкурират да направят дизайна си възможно най-лек и удобен за ползване.

Не всички екзоскелети са предназначени за хора с увреждания, които нямат възможност да се придвижват сами, а има и такива, които помагат на работниците в заводите например да изкарат смените си без силна умора, която води до грешки.

Според Жан-Луи Констанца Wandercraft произвежда екзоскелети, които не само поддържат пациента, но и му помагат да извършва правилните движения при ходене. Wandercraft е закупен от много болници не само във Франция, но и в Люксембург и САЩ. Един екзоскелет струва 150 000 евро.

Засега Wandercraft не продава екзоскелетите си на физически лица за ежедневна употреба. Това е само в плановете: за да бъде възможна такава употреба, конструкцията ще трябва да бъде значително по-лека. Инженерите работят по тази задача. /БГНЕС, Ройтерс