Екзитполове: Нетаняху е на път да се завърне във властта

Бившият министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху изглежда има всички шансове да се върне на власт, след като екзитполовете след изборите вчера показаха, че неговият десен блок ще получи малко мнозинство, което ще бъде подкрепено от силното представяне на съюзниците му от крайната десница.

Най-дългогодишният премиер на Израел, съден по обвинения в корупция, които той отрича, е на път да получи 61 или 62 от 120-те места в Кнесета, което според екзитполовете на израелската телевизия е минимално мнозинство.

"Това е добро начало", каза 73-годишният Нетаняху във видео, излъчено от израелската обществена телевизия Кан 11, но добави, че екзитполовете не са истинското преброяване.

Окончателният резултат не се очакват преди края на седмицата, а веднага избухнаха разправии с партията на Нетаняху "Ликуд", която предупреди за възможни опити за фалшифициране на резултатите.

Петите избори в Израел за по-малко от четири години изнервиха много гласоподаватели, но въпреки това беше отчетена най-висока избирателна активност от 1999 г. насам.

Рекордното 12-годишно последователно управление на Нетаняху приключи през юни 2021 г., когато центристът Яир Лапид и неговият коалиционен партньор Нафтали Бенет успяха да направят съюз, който за първи път включваше арабска партия.

Според социологическите проучвания лагерът на Лапид е на път да вземе 54-55 места, което ще го направи втората по големина партия в парламента.

В предизборната си кампания той се опираше на управлението на икономиката, както и на дипломатическия си напредък с държави, сред които Ливан и Турция. Но това не беше достатъчно, за да спре десницата.

Кампанията обаче беше доминирана от изключителната личност на Нетаняху, чиито съдебни битки подхранват безизходицата, блокираща политическата система на Израел, откакто през 2019 г. му бяха повдигнати обвинения в подкуп, измама и злоупотреба с доверие.

Нетаняху разчиташе на подкрепата на Бен-Гвир и колегата му крайнодесен лидер Безалел Смотрич, които смекчиха някои крайни позиции, но все още призовават всеки, който се счита за нелоялен към Израел, да бъде изгонен от страната.

Перспективата за правителство, включващо Бен-Гвир, бивш член на Кач, група, включена в списъците на Израел и САЩ за наблюдение на терористи, който веднъж е бил осъден за подстрекаване към расизъм, рискува да разтревожи съюзниците, включително Вашингтон.

Това също така засили скептицизма на палестинците, че е възможно политическо решение на конфликта след кампания, която се разви на фона на нарастващо насилие в окупирания Западен бряг, с почти ежедневни набези и сблъсъци.

"Резултатът от тези избори ще бъде правителство, което ще продължи да извършва престъпления срещу нашия народ, докато блокира хоризонта за политическо решение", заяви Васел Абу Юсеф, високопоставен служител на Организацията за освобождение на Палестина.

Резултатът може да бъде повлиян от това дали Балад, малка арабска партия, ще премине прага за влизане в парламента, което може да разклати разпределението на местата и потенциално да попречи на Нетаняху.

Централната избирателна комисия заяви, че не е открила никакви признаци за манипулация и заяви, че слуховете за предполагаеми измами са неоснователни./БГНЕС, Ройтерс

Йерусалим / Израел