Експерти и депутати обсъждат целите на бъдещата Национална детска болница

В зала "Запад" на Народното събрание ще се проведе консултативна среща на тема "Анализ на нуждите за изграждане на Национална детска болница".

Срещата е по инициатива на народните представители от ПГ на "Демократична България" Кремена Кунева и д-р Александър Симидчиев. Участие са потвърдили представители на Министерство на здравеопазването, Държавната инвестиционна компания за изграждане на Национална детска болница, Българска педиатрична асоциация, управители на педиатрични клиники, граждански и неправителствени организации, ангажирани с детското здравеопазване и интересите на децата.

Целта на срещата е да бъдат обсъдени стратегическите цели, които проектът "Национална детска болница" трябва да изпълнява и произтичащите от това задължителни изисквания, които да бъдат включени в заданието за бъдещата обществена поръчка.

Инициаторите на срещата са единни в убеждението, че Националната детска болница не може да бъде само място, сграда и оборудване, дори и да са най-добре избраните. Такава болница трябва да служи за еталон в развитието на детското здравеопазване, да задава стандарти и да обучава специалисти. От правилното задание ще зависи дали бъдещият изпълнител ще проектира и изгради лечебно заведение, което да изпълнява тези важни функции./БГНЕС