Експерт: Дедеагач/Александруполис ще намали уязвимостта на България от енергийния натиск на Москва

Пристанището Дедеагач/Александруполис (Дедеагач – българското наименование на пристанището – бел.ред.) има стратегическо значение за НАТО като идеална алтернатива на Турция с оглед на заплахите, които се крият на изток. Това подчерта в интервю за „Катимерини“ Джонатан Руе, директор по външна политика в Еврейския институт за национална сигурност на Америка (JINSA).

Той заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган „умишлено е изоставил“ ролята на страната си като надежден югоизточен стълб на Евроатлантическия алианс.

Джонатан Руе също така смята, че правителството на САЩ трябва да увеличи финансирането на инвестициите в Северна Гърция и по-широкия регион и да насърчи конкурентните оферти за търга за пристанището, като отбелязва, че отварянето към руските интереси ще усложни достъпа на САЩ и НАТО до Източна Европа, а също така ще изпрати погрешно послание.

Освен това той призова Вашингтон да се върне към подкрепата на проекта за газопровод EastMed, като заяви, че той би помогнал на Европа да получи енергийна независимост от Русия.

Въпрос: Защо е важен Дедеагач/Александруполис? Какво на практика предлага той за стратегическото планиране на САЩ и техните съюзници?

Експерт: Дедеагач/Александруполис е добре разположен, за да може НАТО бързо да премести сили на Балканите и в Черноморския регион, за да се противопостави на нарастващото военно и политическо присъствие на Русия там, в допълнение към Украйна. Той може също така да помогне на България, Румъния, Северна Македония и други балкански държави, които зависят в много голяма степен от руския природен газ, да намалят уязвимостта си от енергийния натиск на Москва в съответствие с по-големите европейски цели.

Въпрос: Турция традиционно обслужва нуждите на НАТО с поглед на изток. Престанала ли е Анкара да бъде надежден съюзник на западния алианс? Дали това е причината, поради която Дедеагач/Александруполис печели точки?

Експерт: При управлението на Ердоган Турция умишлено изостави традиционната си роля на надежден югоизточен стълб на НАТО срещу Русия и други заплахи. Това помага да се обясни как Дедеагач/Александруполис, който заобикаля турските проливи, се превръща във все по-важна алтернатива на Турция за осигуряване на силна позиция на силите на НАТО в региона.

Въпрос: Какви инвестиции е в състояние да привлече Дедеагач/Александруполис? Виждате ли там условия за насочване на средства от САЩ в тази посока?

Експерт: Недостатъчно използваното пристанище е идеално за бъдещи инвестиции в областта на енергетиката, по-специално за по-голям капацитет за внос на втечнен природен газ. Градът и околностите му също така привличат инвестиции в тръбопроводи, железопътни линии и магистрали за пренос на природен газ и сили на НАТО на Балканите - но там трябва да се направи още. В тази връзка САЩ лесно биха могли да разширят съществуващата си финансова подкрепа за Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“, който помага за замяната на старите инфраструктурни връзки на Източна Европа с Русия с нови връзки с Гърция и други европейски партньори.

Въпрос: Газопроводът EastMed ще бъде ли част от плана за заместване на руския енергиен внос? Или е достатъчен само коридор за втечнен природен газ?

Експерт: Като се имат предвид амбициозните цели на Европа да намали зависимостта си от руската енергия както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, всеки проект, който увеличава европейския внос на природен газ от Източното Средиземноморие, е добре дошъл. Втечненият природен газ е от решаващо значение, особено в краткосрочен и средносрочен план, но вероятно няма да бъде достатъчен сам по себе си. Администрацията на Байдън трябва да се върне към публичната подкрепа за газопровода EastMed, за да насърчи ЕС и Израел да вземат окончателно решение дали проектът е осъществим. /БГНЕС