ЕК подкрепи България, няма доверие на Русия за камиона-бомба

Европейският съюз застана зад България, определяйки като лишени от достоверност твърденията на руската страна, че камионът, взривил моста в Крим, е тръгнал от България, предаде БГНЕС.

Говорителят на Еврокомисията Петер Стано подчерта, че Крим е част от Украйна и мостът, който свързва тази украинска територия с Русия е незаконен.

„Нямаме възможност да разберем, какво точно се е случило в събота с моста. Но не можем да имаме доверие на разследването в Русия“, заяви той.

ДАНС проверява маршрута на товарния автомобил

Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) е започнала проверка по повод разпространената информация, че товарният автомобил, предизвикал експлозия на Кримския мост на 08.10.2022 г., е преминал през територията на страната ни.

Проверката е започнала незабавно след оповестяването на информацията, по разпореждане на служебния министър-председател Гълъб Донев, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

За извършваната проверка е уведомена и прокуратурата на Република България.

Бойко Борисов

Реакцията на политиците

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че едва ли взривното вещество е натоварено в България. „Този камион се е движил през пет държави, маса време. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото не може да мине границите, ще се самовзриви някъде“, каза той и добави, че във време на война всеки гледа да изхвърли напрежението навън.

Борисов подчерта, че има лош привкус от думата „българска следа“, защото това напомня за атентата срещу папа Йоан Павел II, която впоследствие се е оказала невярна.

Кирил Петков

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков също се обяви срещу заместването на България във взривяването на Кримския мост. „Не сме съгласни с всяването на страх и паника от страна на Кремъл и замесване на името на България със събитията, свързани с Кримския мост“, каза той.

Призоваваме българските служби и служебното правителство веднага да проверят този случай и да отхвърлят инсинуациите на Кремъл за българска връзка с това събитие. Времето е от значение", добави Петков.

Путин и Бастрикин

Обвиненията на Кремъл

На 8 октомври на моста, който свързва полуостров Крим с континенталната част на Русия, се взриви тежкотоварен камион. Пожарът обхвана седем цистерни с гориво от преминаващата по железопътната част на моста композиция. При експлозията загинаха трима души, а пътното платно беше частично разрушено.

На среща с руския президент Владимир Путин ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин обяви, че камионът-бомба е преминал през България. Според него експлозията „със сигурност има терористичен характер“. Той добави, че маршрутът на камиона, в който е станала експлозията вече е установен - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Президентът Путин обвини украинските служби като извършители и поръчители на взрива. /БГНЕС