ЕК не се отказва от стратегията си за ваксини срещу COVID-19

Европейската комисия не възнамерява да се отказва от общата стратегия за ваксините срещу COVID-19 за ЕС след изявлението на Германия, че смята самостоятелно да закупи руската ваксина „Спутник V”.

Говорителят на ЕК Ерик Мамер припомни, че има европейска стратегия относно ваксините, която предвижда преговори с редица известни компании. Фактът, че държавите решават да закупят ваксини от други доставчици, както направи Унгария, не означава край на европейската стратегия. „Това са различни неща”, подчерта Мамер.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви по-рано, че Германия ще проведе двустранни разговори с Русия по повод ваксината „Спутник V”. Той подчерта, че трябва да бъде уточнено кога и в какъв обем може да бъде доставен препаратът.

Здравното министерство на провинция Бавария подписа меморандум за намерения с Руския фонд за преки инвестиции за възможни доставки на ваксината „Спутник V” в региона.

Към днешна дата на пазара на ЕС са одобрени четири ваксини срещу коронавирус: на Pfizer/BioNTech (до 600 млн. дози), Moderna (два договора до 460 млн. дози), AstraZeneca (до 400 млн. дози) и Johnson&Johnson (покупка на 400 млн. дози с възможност за допълнително закупуване на още 200 млн.). /БГНЕС, РИА Новости