ЕК критикува Турция за отстъпление от демокрацията

Турция се отдалечава все повече от демокрацията: Ситуацията с върховенството на закона в страната, независимостта на съдебната система и спазването на основните права продължава да се влошава. Това са констатациите в доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция по пътя към членството ѝ в Европейския съюз.

Авторите на документите критикуват факта, че и до момента остават в сила особените правомощия на турските власти, въведени след опита за преврат през 2016 г. Не отслабва и натискът върху гражданското общество и политиците от опозиционните партии, се твърди още в доклада.

В началото на седмицата посолството на Германия в Анкара и дипломатическите представителства на още девет държави призоваха Турция да освободи правозащитника Осман Кавала, който е в затвора от 2017 г. без присъда. След това посланиците на десетте държави бяха извикани на разговор в турското външно министерство.

Докладът за Турция съдържа „необосновани обвинения” и „несправедлива критика”, с която Анкара не може да се съгласи, заявиха от външнополитическото ведомство на страната. Според оценката на експертите, документът е показателен за „двойния морал” на ЕС спрямо Турция, която е заявила желание за членство в Евросъюза.

Преговорите за членство бяха преустановени преди няколко години. Причината да не бъдат прекратени окончателно е важната роля на Турция в борбата с нелегалната миграция в Западна Европа. Поради тази причина, независимо от рязката критика от страна на Европейската комисия, Анкара и в бъдеще ще може да разчита на финансовата помощ на ЕС, отбеляза агенция ДПА. /БГНЕС