ЕК: България решава как да се разпорежда с приходите от транзитните такси върху руския газ

Европейската комисия взема под внимание наскоро приетата мярка от България, касаеща транзитните такси над вноса на руски газ. Къде ще отидат приходите от транзитните такси е въпрос към българските власти, тъй като това е национална мярка.

Това каза говорителят на Европейската комисия Тим Макфий в коментар за решението на България от 14 октомври да увеличи таксите върху транзита на природен газ от Русия, предаде репортер на БГНЕС.

"Ние сме в тесен контакт с България и други засегнати страни, за да оценим и обсъдим възможните ефекти от тази мярка", добави той.

Запитан дали решението е взето с оглед на общоевропейските санкции срещу Москва, Макфий каза: "По отношение на санкционните политики на ЕС това е нещо, за което сме говорили много пъти в миналото. Санкциите на ЕС се договарят от страните членки. Засега имаме 12 пакета от санкции, които обхващат енергийната област - както въглищно, така и петролно ембарго. Но в момента няма наложени санкции върху вноса на газ. В контекста на нашия план REPOWER EU ние се ангажираме да намалим вноса на всички руски изкопаеми горива възможно най-скоро.

БГНЕС припомня, че от 13 октомври е в сила такса от 20 лв./МВтч. Тя се отнася до вноса и транзита на руско „синьо гориво“. Парламентът прие промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Те бяха публикувани в Държавен вестник.

Решението предизвика бурната реакция на Сърбия и Унгария, които си позволиха да заплашат България, заявявайки, че няма да оставят без адекватен отговор това „враждебно българско решение“.

На 15 октомври сръбският президент Александър Вучич поиска да проведе разговор с Румен Радев по повод на решението за увеличаване на транзитните такси. Сърбия внася руски природен газ от България по „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток“. Тръбата е собственост на българската държава.

На 26 октомври президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за въведената такса. В искането си до КС той посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в българската конституция.

Още същия ден неговата позиция беше разкритикувана остро от финансовия министър Асен Василев и премиера акад. Николай Денков, които го обвиниха, че с действията си Радев е против интересите на България и защитава „Газпром“. /БГНЕС